Ασυμμετρία μαστών. Γιατί συμβαίνει; Τι πρέπει να κάνω;

Τα ασύμμετρα στήθη είναι σημάδι καρκίνου;

Ετήσιες ή διετείς μαστογραφίες είναι απαραίτητες για την υγεία του μαστού μιας γυναίκας επειδή εντοπίζουν πρώιμα συμπτώματα καρκίνου ή ανωμαλίες. Μια κοινή ανωμαλία που παρατηρείται στα αποτελέσματα της μαστογραφίας, είναι η ασυμμετρία του μαστού.

Η ασυμμετρία του μαστού συνήθως δεν προκαλεί ανησυχία. Ωστόσο, εάν υπάρχει μεγάλη διακύμανση της ασυμμετρίας ή εάν η πυκνότητα του μαστού σας ξαφνικά αλλάξει, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη καρκίνου.

Τι προκαλεί ασυμμετρία του μαστού;

Η ασυμμετρία του μαστού εμφανίζεται όταν ένας μαστός έχει διαφορετικό μέγεθος, όγκο, θέση ή μορφή από το άλλο.

Η ασυμμετρία του μαστού είναι πολύ συχνή και επηρεάζει περισσότερες από τις μισές γυναίκες. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους τα στήθη της γυναίκας μπορούν να αλλάξουν σε μέγεθος ή όγκο, συμπεριλαμβανομένου του τραύματος, της εφηβείας και των ορμονικών αλλαγών.

Ο ιστός του μαστού μπορεί να αλλάξει όταν έχετε ωορρηξία και συχνά αισθάνεστε πιο πρησμένη και ευαίσθητη. Είναι συνηθισμένο τα στήθη να φαίνονται μεγαλύτερα, επειδή αυξάνονται από την κατακράτηση νερού και τη ροή του αίματος. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου σας, θα επιστρέψουν στο κανονικό μέγεθος.

Μια άλλη αιτία για ασύμμετρα στήθη είναι μια κατάσταση που ονομάζεται νεανική υπερτροφία του μαστού. Αν και σπάνια, αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα μαστό, να μεγαλώνει σημαντικά περισσότερο από τον άλλο. Μπορεί να διορθωθεί με χειρουργική επέμβαση, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από ψυχολογικά προβλήματα και ανασφάλειες.

Ασυμμετρία του μαστού και αποτελέσματα μαστογραφίας

Είναι σύνηθες για δύο στήθη να έχουν  διαφορετικά μεγέθη, αλλά είναι συνήθως παρόμοια σε πυκνότητα και δομή. Οι γιατροί χρησιμοποιούν μαστογραφίες, ένα είδος εξετάσεων μαστού , για να αξιολογήσουν την εσωτερική δομή του μαστού.

Εάν η μαστογραφία σας δείχνει ότι έχετε ασύμμετρα πυκνά στήθη, η διαφορά πυκνότητας θα μπορούσε να ταξινομηθεί σε μία από τις τέσσερις κατηγορίες αν βρεθεί ένας όγκος:
Ασυμμετρία

Τα στήθη σας αξιολογούνται μόνο με μία προβολή. Αυτές οι εικόνες δεν είναι αξιόπιστες επειδή είναι μονοδιάστατες. Οι αλληλεπικαλυπτόμενες πυκνές δομές στο στήθος θα ήταν δύσκολο να φανούν. Εάν ο γιατρός σας βρει κάποια βλάβη ή ανωμαλία, θα ζητήσει μια άλλη τρισδιάστατη μαστογραφία.

Παγκόσμια ασυμμετρία

Αυτό το εύρημα δείχνει ότι υπάρχει περισσότερος όγκος ή πυκνότητα σε ένα μαστό από τον άλλο. Τα ευρήματα της παγκόσμιας ασυμμετρίας είναι συνήθως αποτέλεσμα ορμονικών αλλαγών και φυσιολογικών παραλλαγών. Αν βρεθεί ένας όγκος, ο γιατρός σας θα ζητήσει πρόσθετη μαστογραφία.

Εστιακή ασυμμετρία

Αυτές οι εικόνες δείχνουν πυκνότητα σε δύο μαστογραφικές λήψεις, αλλά ο γιατρός σας δεν μπορεί να πει πλήρως αν είναι ένας πραγματικός όγκος. Θα ζητήσει περαιτέρω απεικόνιση και αξιολόγηση για να αποκλείσει καρκινικές ή μη φυσικές μάζες.

Ανάπτυξη ασυμμετρίας

Αυτός ο τύπος ασυμμετρίας υποδεικνύει μια σημαντική αλλαγή μεταξύ προηγούμενων και τρέχουσων εξετάσεων. Η πυκνότητα μπορεί να είναι νέα ή θα μπορούσε να έχει αυξηθεί. Αυτά τα ευρήματα αρκούν για να προκαλέσουν υποψία δυνητικά κακοηθών κυττάρων.

Πρόσθετες εξετάσεις

Εάν η μαστογραφία σας υποδεικνύει ασυμμετρία, ο γιατρός σας θα χρειαστεί πρόσθετες εικόνες για να διαπιστώσει εάν η αλλαγή του σχήματος ή της πυκνότητας είναι φυσιολογική.

Το πρώτο βήμα είναι να συγκρίνουμε προηγούμενες εικόνες μαστογραφίας για αλλαγές σχήματος ή πυκνότητας. Εάν δεν είχατε ποτέ ασύμμετρη στήθη ή εάν η ασυμμετρία σας έχει αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, ο γιατρός σας θα ζητήσει επιπλέον εξετάσεις.

Υπερηχογράφημα του μαστού

Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει υπερηχογράφημα μαστού . Αυτή η μέθοδος βοηθά στη διάγνωση μη φυσιολογικών ευρημάτων από εικόνες σκοτεινής μαστογραφίας. Ένα υπερηχογράφημα μαστού χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα που παράγουν εικόνες της εσωτερικής δομής του στήθους σας.

Οι εικόνες υπερήχων του μαστού μπορούν να βοηθήσουν να προσδιοριστεί αν ο όγκος είναι καλοήθης , μια υγρή γεμάτη κύστη ή αν είναι δυνητικά ένας καρκινικός όγκος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας όγκος  μπορεί να είναι τόσο στερεός, όσο και γεμάτος με ρευστά υγρά.

Μαγνητική τομογραφία του μαστού

Η απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού του μαστού είναι μια εξέταση που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού ή άλλων ανωμαλιών. Ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η εξέταση  αυτή χρησιμοποιείται μετά από επιβεβαίωση βιοψίας από καρκίνο, οι αξονικές τομογραφίες  μπορούν να χρησιμοποιηθούν παράλληλα με μαστογραφίες για την ανίχνευση καρκίνου του μαστού.

Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για γυναίκες με υψηλό κίνδυνο καρκίνου του μαστού από το οικογενειακό ιστορικό ή την κληρονομικότητα.

Βιοψία

Εάν τα αποτελέσματα των εξετάσεων απεικόνισης επανέλθουν σε μη φυσιολογικές τιμές ή αν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι η ανωμαλία είναι καρκινική, το επόμενο βήμα είναι να κάνετε  βιοψία. 

Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης, αφαιρείται ένα τμήμα του ιστού του μαστού που έχει προσβληθεί για περαιτέρω έλεγχο και για τον έλεγχο του καρκίνου.

Εάν η βιοψία βγει αρνητική, οι γιατροί συστήνουν τακτικές εξετάσεις για το μαστό για να παρακολουθήσουν οποιαδήποτε αλλαγή.  Εάν η βιοψία βγει θετική, ο γιατρός σας θα μιλήσει μαζί σας σχετικά με τις επιλογές θεραπείας.

Γενικά συμπεράσματα

Η ασυμμετρία του μαστού είναι κοινό χαρακτηριστικό για τις γυναίκες και συχνά δεν προκαλεί ανησυχίες. Ωστόσο, εάν το μέγεθος του στήθους σας αλλάξει ή η μεταβολή της πυκνότητας γίνεται μεγαλύτερη με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι κάτι είναι λάθος.

Έχουν διεξαχθεί έρευνες σχετικά με τη σχέση μεταξύ ασύμμετρου στήθους και κινδύνου για καρκίνο. Ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού είχαν μεγαλύτερη ασυμμετρία του μαστού, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η κληρονομικότητα και η ηλικία, από τις γυναίκες που ήταν υγιείς. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Εάν έχετε προδιάθεση για καρκίνο από το οικογενειακό ιστορικό ή εάν παρατηρήσετε ακανόνιστες αλλαγές στα στήθη σας, θα πρέπει να συζητήσετε τις ανησυχίες και τις επιλογές σας με το γιατρό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου