Παχυσαρκία και χάπια που μειώνουν την όρεξη

Σε φυσιολογικούς ενήλικες το λίπος του σώματος κυμαίνεται από 12% έως 20% του συνολικού βάρους. Ένας απλός τρόπος για τη μέτρηση της παχυσαρκίας είναι ο υπολογισμός του Δείκτη Μάζας Σώματος. Ο δείκτης αυτός υπολογίζεται όταν διαιρέσουμε το βάρος του σώματος, σε κιλά, δια του τετραγώνου του αναστήματος, σε μέτρα. Παραδείγματος χάριν αν ένα άτομο είναι 70 κιλά και έχει ύψος 1,70 μέτρα, ο δείκτης μάζας σώματός του υπολογίζεται διαιρώντας το 70 δια του 1,70 στο τετράγωνο.
Στο συγκεκριμένο παράδειγμα ο δείκτης μάζας σώματος είναι 70 δια 2,9, ίσον με 24. Όταν ο δείκτης μάζας σώματος κυμαίνεται μεταξύ 20 και 25 είναι φυσιολογικός, όταν κυμαίνεται μεταξύ 26 και 30 έχουμε α' βαθμού παχυσαρκία, μεταξύ 31-40, β' βαθμού παχυσαρκία και μεταξύ 41 και 50 γ' βαθμού παχυσαρκία. Ο δείκτης αφορά ενήλικες, άνδρες και γυναίκες.
χαπια που μειωνουν την ορεξη
Χάπια κατά την παχυσαρκίας που μειώνουν την όρεξη

Η παχυσαρκία αυξάνει κυρίως τον κίνδυνο για υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη, και μέσω αυτών τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά επεισόδια. Έτσι ένα άτομο με βάρος 45% πάνω από το φυσιολογικό έχει 30 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθει σακχαρώδη διαβήτη, απ' ότι ένα άτομο με φυσιολογικό βάρος. 

Η παχυσαρκία, είναι ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα που συχνά αποτελεί πηγή μεγάλης απογοήτευσης για όσους επιχειρούν να το αντιμετωπίσουν με δίαιτες ή χάπια που μειώνουν την όρεξη. Στη σκέψη όλων των παχύσαρκων ατόμων η απόκτηση περιττού σωματικού βάρους φαίνεται εύκολη υπόθεση, σε αντίθεση με την απώλεια που φαίνεται σχεδόν αδύνατη. Η απώλεια του σωματικού βάρους πρέπει να γίνεται σταδιακά και να αποφεύγονται οι μεγάλες αυξομειώσεις βάρους, που ίσως είναι πιο επικίνδυνες για την υγεία, από την ίδια την παχυσαρκία. Ο ιδανικός ρυθμός απώλειας βάρους σε μια δίαιτα είναι μισό με ένα κιλό την εβδομάδα.
Πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί σε δίαιτες που υπόσχονται απότομη μείωση του βάρους. Επίσης πρέπει να έχουμε υπ' όψιν μας ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν δίαιτες με χαμηλή ποιότητα θρεπτικών συστατικών για 2-3 εβδομάδες, χωρίς να υποστούν σοβαρές βλάβες στην υγείας τους. Οι παρατεταμένες δίαιτες ή τα χάπια που μειώνουν την όρεξη, που παρέχουν λιγότερες από 1000 θερμίδες την ημέρα, πρέπει να εφαρμόζονται μόνο κάτω από ιατρική επίβλεψη. 

happy banner fron pharmacyway

Παρά το γεγονός πως η παχυσαρκία είναι πολυπαραγοντική νόσος, η βιομηχανία φαρμάκων, όπως και πολλοί συμπολίτες μας, έχουν πειστεί εδώ και χρόνια πως η λύση στο πρόβλημα θα δοθεί από ένα χάπι. Έτσι, στο πέρασμα του χρόνου έχουν εμφανιστεί διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία δρουν με διαφορετικό μηχανισμό το καθένα και περιέχουν διαφορετική δραστική ουσία.

Η ορλιστάτη για παράδειγμα, είναι η χημική ουσία που εμποδίζει την απορρόφηση του διατροφικού λίπους από το γαστρεντερικό σωλήνα. Για την ακρίβεια, η ουσία αυτή αναστέλει τη λειτουργία ενός ενζύμου (παγκεατική λιπάση) το οποίο διασπά τα τριγλυκερίδια της τροφής στο έντερο.

Η σιβουτραμίνη αποτελεί τη δραστική ουσία ενός άλλου φαρμάκου το οποίο έχει επιστρατευτεί ενάντια στην παχυσαρκία. Ο τρόπος δράσης διαφέρει σε αυτή την περίπτωση. Η ουσία αυτή ελαττώνει την όρεξη του οργανισμού και κατ’ επέκταση την υπερβολική πρόσληψη θερμίδων. Παρενέργειές της είναι δυνητικά η αύξηση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, αίσθηση παράξενης γεύσης και πιο σπάνια αλλαγές στην ψυχική διάθεση, παραισθήσεις και καρδιακές αρρυθμίες.

Τέλος η ριμοναμπάτη αποτελεί το πιο πρόσφατο κατασκεύασμα που έχουν επιστρατεύσει οι φαρμακοβιομηχανίες απέναντι στην παχυσαρκία. Πρόκειται για μια ουσία η οποία δρα όπως περίπου η σιβουτραμίνη και μειώνει την όρεξη του οργανισμού ακολουθώντας όμως ένα διαφορετικό βιοχημικό μονοπάτι, αυτό του δικτύου των ενδοκαναβιδοειδών υποδοχέων.
happy lady photo
Τα χαπια που μειωνουν την ορεξη κερδίζουν όλο και περισσότερη δημοτικότητα. Ο τεράστιος αριθμός των προϊόντων που καθιστά δύσκολο να κάνει κάνεις μια επιλογή. Παρακαλώ σημειώστε ότι αυτό είναι μόνο παρασκευάσματα με βάση τα φυσικά, πατενταρισμένα κλινικά συστατικά, τα οποία είναι μία κατάλληλη λύση. Τι συμπληρώματα για να χάσετε βάρος;
  • Τα συστατικά που μειώνουν την όρεξη - χρώμιο,το στοιχείο το οποίο ρυθμίζει τα επίπεδα ινσουλίνης, χοληστερόλης και παραγωγή λιπαρών οξέων. Μειώνει την εναπόθεση λίπους. Χάρη σε αυτό το στοίχειο μπορεί να μειώθει ο πόθος για τα γλυκά πιάτα ή αλεύρι. Διαιτητικά συμπληρώματα μπορούν να είναι αποτελεσματικά για μερικούς ανθρώπους και όχι για τους άλλους, η αντίδραση του χρωμίου είναι ένα ατομικό ύλη, επειδή είναι ένα έκδοχο στην απώλεια βάρους, και όχι παράγοντο για την απώλεια βάρους.
  • Η θερμογενική - π.χ. είναι η καφεΐνη, η οποία διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Βρέθηκε σε καφέ, σοκολάτα, κακάο, ποτά ενέργειας. Η διαφορά είναι επιβλαβής, μπορεί να προκαλέσει αϋπνία και καρδιακή αρρυθμία - αρρυθμία. Ένας άλλος τύπος τις θερμογενικής είναι η βιταμίνη ΒΤ (L-καρνιτίνη),η οποία βρίσκεται στους μύες και μετακινεί τα λιπαρά οξέια εντός των κυττάρων, όπου καίγονται. Η βιταμίνη BT βρίσκεται σε πολλά συμπληρώματα απώλειας βάρους, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη η αποτελεσματικότητά της.
  • Γεμιστικά - ίνα είναι ένα ουσιαστικό συστατικό σε πολλούς τύπους απώλειας βάρους. Ίνα διογκώνεται στο στομάχι, επεκτείνει τα τείχη του και δίνει την αίσθηση του κορεσμού. Χρησιμοποιείται σε χρόνια δυσκοιλιότητα καθώς αυτό διέρχεται μέσα από την γαστρεντερική οδό, εξαλείφοντας τα υπολείμματα της τροφής. Με τη μορφή των δισκίων δεν είναι ασφαλής - εάν το δισκίο είναι κορεσμένο με νερό, μπορεί να κολλήσουν στον οισοφάγο και να προκαλέσουν φλεγμονή και βλάβη στο τοίχωμα. Η ίνα παρεμποδίζει την απορρόφηση των σημαντικών στοιχείων: ψευδάργυρου, σιδήρου, ασβεστίου.