Τι πρέπει να προσέξουμε στην φωτογράφηση του γάμου

Ένα βασικό κομμάτι στην προετοιμασία του γάμου είναι η επιλογή του φωτογράφου τα καρέ του οποίου θα κρατήσουν για πάντα ζωντανές τις πιο μοναδικές στιγμές εκείνης της ημέρας.

Παλιότερα τα πράγματα ήταν λίγο ως πολύ προδιαγεγραμμένα. Η μαμά μας ή η μέλλουσα πεθερά είχε να προτείνει τον οικογενειακό φωτογράφο της γειτονιάς που είχε καλύψει και το γάμο των γονιών και θα μας έκανε και μια καλύτερη οικονομική προσφορά για φωτογραφία και βίντεο

Ευτυχώς όμως, η αισθητική των ζευγαριών έχει αρχίσει να αλλάζει, και οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται πλέον ότι η φωτογράφηση γάμου δεν αποτελεί κάποια πάγια υποχρέωση για λόγους «οικογενειακού αρχείου», αλλά μια συνειδητή επιλογή του ζευγαριού για να κρατήσει ζωντανές τις όμορφες αναμνήσεις στο χρόνο. Δεν μιλάμε πλέον για απλή καταγραφή, αλλά για αφήγηση ή "storytelling" όπως έχει επικρατήσει να λέγεται στα αγγλικά.

Πάνε λοιπόν οι «στημένες» φωτογραφίες, οι μακροσκελείς «χαιρετούρες» και τα πολύωρα βίντεο, με το συνεχές «fast forward» που πάντα αποτελούσαν «εφιάλτη» για συγγενείς και φίλους… Κάθε ζευγάρι και κάθε γάμος είναι διαφορετικά. Το ίδιο πρέπει να είναι και η καλλιτεχνική αφήγησή τους. Άλλες φορές με τη λάμψη μιας φωτογράφισης μόδας, άλλες φορές με ονειρικό ρομαντισμό, άλλες φορές με ένταση και γρήγορες εναλλαγές στο συναίσθημα.

Γνωρίστε τους ανθρώπους με τους οποίους θα συνεργαστείτε πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά το γάμο. Είναι πολύ σημαντικό να σας εμπνέουν εμπιστοσύνη ως άνθρωποι και όχι μόνο ως επαγγελματίες. Δείτε ολοκληρωμένα δείγματα δουλειάς τους στο βίντεο και τη φωτογραφία και λύστε όλες σας τις απορίες. Αφήστε να σας προτείνουν καινούρια πράγματα για το δικό σας γάμο. Μην περιμένετε από το φωτογράφο να σας στείλει οικονομική προσφορά μέσω e-mail και να τον συναντήσετε για πρώτη φορά στην εκκλησία την ημέρα του γάμου!

Έχετε στο μυαλό σας ότι η χαμηλότερη τιμή δεν είναι πάντα η οικονομικότερη, και αντίστοιχα η ακριβότερη προσφορά δεν είναι απαραίτητα και η πιο καλή. Επιλέξτε τον επαγγελματία η δουλειά του οποίου σας εκφράζει και σας συγκινεί περισσότερο, όχι αυτόν που σας προσφέρει τα περισσότερα «γκάτζετ». Συνήθως τα γκάτζετ αυτά προσπαθούν να αντισταθμίσουν το μέτριο ή κακό υλικό του επαγγελματία στη φωτογραφία και το βίντεο. 

Μιλήστε με τους επαγγελματίες και ζητήστε να σας εξηγήσουν αναλυτικά τι θα σας παραδώσουν. Θα πάρετε όλα τα αρχεία των φωτογραφιών σε πλήρη ανάλυση και επεξεργασμένα ή όχι; Όπως καταλαβαίνετε, η άρτια επεξεργασία (και ρετούς όπου απαιτείται)όλων των φωτογραφιών ώστε να έχουν το κλίμα των φωτογραφιών του άλμπουμ απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο και από το να σας δοθούν απλά οι φωτογραφίες όπως έχουν ληφθεί. Για να μην παρεξηγηθούμε, πρέπει σαφώς η λήψη να είναι καλή, αλλά και η επεξεργασία της στη συνέχεια να την αναδεικνύει περισσότερο. Υπάρχουν φωτογράφοι οι οποίοι δεν δίνουν καν όλα τα ψηφιακά αρχεία, κάτι που ανάγεται σε κρυφό κόστος κάθε φορά που θα χρειαστεί να κάνετε μια εκτύπωση.

Δείτε επίσης την ποιότητα εκτύπωσης, αλλά και τη διάταξη του ψηφιακού άλμπουμ που σας προσφέρεται. Το άλμπουμ σας είναι προσωποκεντρικό και, προκειμένου να αφηγείται με αποτελεσματικό τρόπο την ιστορία, θα πρέπει να δίνεται βάρος στην ίδια την εικόνα και όχι σε παλιομοδίτικα εφέ ένθεσης φωτογραφιών, ή σε πολύχρωμα χρωματικά πλαίσια που απλά προσθέτουν «θόρυβο» στο μάτι.

Αξιολογήστε πόσο ευρηματικοί είναι οι επαγγελματίες φωτογράφοι γάμου που θα καλύψουν το γάμο σας. Είναι σημαντικό να έχουν δημιουργική φαντασία η οποία να ξεφεύγει από το παραδοσιακό πλαίσιο. Είναι κάτι το οποίο δείχνει τον ενθουσιασμό τους γι' αυτό που κάνουν, αλλά και κάτι το οποίο θα σας βοηθήσει να αποτυπώσετε τις αναμνήσεις σας με μοναδικό τρόπο. Εμπιστευθείτε τους.

Πηγή: Γαμος