Πως να καθαρίσω την καμινάδα του τζακιού

Ο καθαρισμός καμινάδας γίνεται μόνο μέσα από το σπίτι από επαγγελματίες με ειδική περιστρεφόμενη βούρτσα αφού καλύψουν την εστία με κάλυμμα έτσι ώστε να μην λερώσουν. Στο τέλος καθαρίζουνε ότι έχει πέσει στην εστία με σκούπα ηλεκτρική και παραδίδουνε το τζάκι καθαρό. Ο τεχνικός πρέπει να είναι εκπαιδευμένος και να έχει μεγάλη εμπειρία για τον πλήρη καθαρισμό της καμινάδας σας από το κρεόζοτο.

Ο μηχανικός καθαρισμός καμινάδας του τζακιού σας είναι κάτι που πρέπει κανονικά να γίνεται κάθε χρόνο, εφόσον η κατανάλωση των ξύλων είναι μεγαλύτερη από έναν τόνο (2 κυβικά μέτρα) ετησίως. 

Εάν η κατανάλωση είναι μικρότερη από έναν τόνο (2 κυβικά μέτρα), οι καθαρισμοί τζακιων μπορεί να γίνεται κάθε δεύτερο χρόνο.

Βίντεο για τον καθαρισμό καμινάδας

Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που μπορούν να επιταχύνουν τη συγκέντρωση καπνιάς έτσι ώστε να επιβάλλουν ετήσιο καθαρισμός τζακιών ακόμα και με μικρότερη κατανάλωση ξύλων όπως η καύση ακατάλληλων ξύλων (όπως τα χλωρά ξύλα, τα ξύλα από λεύκες, τελάρα, παλέτες, κλπ) που παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα καπνού και γεμίζουν γρηγορότερα με κρεόζοτο την καμινάδα. Επίσης η σιγανή και χαμηλή καύση του τζακιού παράγει περισσότερο καπνό και πιο κρύα καυσαέρια. Έτσι μειώνεται ο ελκυσμός στην καμινάδα και ο καπνός κολλάει στα τοιχώματα αντί να βγει από την έξοδο της καμινάδας.

Ο καθαρισμός τζακιού ίσως χρειαστεί να γίνει και συχνότερα εάν ψήνετε στο τζάκι γιατί το ψήσιμο επιβαρύνει την καμινάδα. Ο λόγος είναι γιατί το λίπος που στάζει πάνω στα κάρβουνα καίγεται, δημιουργώντας λιπαρές και εύφλεκτες αποθέσεις στα τοιχώματα της, πάνω στις οποίες γίνεται συσσώρευση καπνιάς πολύ πιο γρήγορα.

Βίντεο για τον καθαρισμό τζακιών

Όταν ο καθαρισμός τζακιού γίνετε με μηχανικό καθαρισμό, απομακρύνετε το κρεόζοτο από τα τοιχώματα της, το οποίο είναι υπεύθυνο για τις φωτιές στις καμινάδες. Ακόμα χάρη στον μηχανικό καθαρισμο καμιναδας αποφεύγουμε τις μυρωδιές που μπορεί να βγαίνουν από το τζάκι μας καθ'όλη την χρονιά καθώς και τα σωματίδια που βγαίνουν λόγω των ρευμάτων αέρα που περνάνε μέσα από την καμινάδα μας. 

Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι ο καθαρισμός καμινάδας γίνεται μόνο σε βροχερές μέρες.