Πετρέλαιο θέρμανσης και τα πετρέλαια κίνησης

Πως διαχωρίζεται το πετρελαιο θερμανσης από το πετρελαιο κινησης

μανικα για πετρελαιο θερμανσης
Πετρελαιο θερμανσης vs Πετρελαιο κινησης
Το πετρέλαιο κίνησης είναι κλάσμα της απόσταξης του "αργού πετρελαίου", το οποίο υπόκειται σε αποθείωση (διαδικασία κατά την οποία αφαιρούνται χημικές ενώσεις που περιέχουν θείο), καθώς η αυξημένη περιεκτικότητα σε θείο δημιουργεί κατά την καύση αυξημένες ποσότητες διοξειδίου του θείου, ένα τοξικό αέριο που είναι υπεύθυνο για το φαινόμενο της όξινης βροχής.

Το πετρέλαιο ναυτιλίας προέρχεται από βαρύτερο κλάσμα της απόσταξης του αργού πετρελαίου από το κίνησης και θέρμανσης. Είναι δηλαδή πιο δύσκαυστο. Δεν υπόκειται στη διαδικασία της αποθείωσης και δεν φορολογείται γι' αυτό είναι πολύ φθηνότερο των άλλων δύο ειδών πετρελαίου.

Το πετρελαιο θερμανσης προέρχεται από το ίδιο σχεδόν κλάσμα απόσταξης του "αργού πετρελαίου" με το πετρέλαιο κίνησης αλλά δεν υπόκειται σε αποθείωση. Ο λόγος που δεν αποθειώνεται είναι οι μικρότερες απαιτήσεις ως προς την ποιότητα του καυσίμου των καυστήρων από αυτή των κινητήρων αλλά και από το γεγονός της μικρότερης συμμετοχής των οικιακών καυστήρων στην παγκόσμια ρύπανση σε σύγκριση με αυτή των κινητήρων των αυτοκινήτων.
Λόγω της μη αποθείωσης (αλλά και της χαμηλότερης φορολόγησης) το πετρελαιο θερμανσης είναι σημαντικά φθηνότερο του πετρελαίου κίνησης.

Ποια είναι τα προβλήματα από το νοθευμένο πετρελαιο θερμανσης

νοθευμενο πετρελαιο θερμανσης, φωτογραφία
Νοθευμένα πετρέλαιο θερμανσης

Το νοθευμένο πετρέλαιο θέρμανσης δημιουργεί τα ακόλουθα προβλήματα :
  • Χαμηλότερη απόδοση του καυστήραΦθορές σε μέρη του καυστήρα και της καπνοδόχου από τα προϊόντα καύσης των αυξημένων θειούχων οργανικών ενώσεων
  • Κάλυψη του εσωτερικού τμήματος της καπνοδόχου με προϊόντα ατελούς καύσης του πιο δύσκαυστου πετρελαίου ναυτιλίας (μάκα)
  • Αύξηση της κάπνας στην έξοδο της καπνοδόχου (μαύρισμα της ταράτσας κτλ.).
  • Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι τα ίδια ακριβώς προβλήματα παρατηρούνται και από άλλες αιτίες, όπως: η απορύθμιση του καυστήρα, η κατακάθιση νερού και μούργας σε δεξαμενή που έχει πολύ καιρό να καθαριστεί, κ.α.
Η παρακάτω προτεινόμενη διαβάθμιση ενεργειών προκύπτει από τους ποιοτικούς ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί σε μεγάλο αριθμό δειγμάτων πετρελαίου θέρμανσης από οικιακούς καυστήρες. Στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν παρατηρήθηκε πρόβλημα με την ποιότητα του καυσίμου, επομένως τα αίτια της χαμηλής απόδοσης προέρχονταν κυρίως από ελλιπή συντήρηση του συστήματος θέρμανσης.
  1. Ελέγχουμε τα σώματα (πιθανή εξαέρωση).
  2. Καλούμε το κατάλληλο συνεργείο για τη συντήρηση του καυστήρα, για τυχόν ρυθμίσεις.
  3. Ελέγχουμε την δεξαμενή για τυχόν νερό ή διάφορες ακαθαρσίες στον πυθμένα, που πιθανόν διοχετεύονται στον καυστήρα.
  4. Λαμβάνουμε δείγμα από το πετρέλαιο θέρμανσης και το εξετάζουμε ως προς τις παραμέτρους που ορίζονται από τη νομοθεσία.

Τι πρέπει να προσέχει ένας διαχειριστής στο πετρελαιο θερμανσης

Η δεξαμενή του πετρελαίου πρέπει να έχει δυνατότητα εξυδάτωσης, δηλαδή να υπάρχει τάπα στο κάτω μέρος της από όπου μπορούν να απομακρυνθούν νερά, σκουριές και μούργα.
Το σημείο λήψης του καυσίμου από τη δεξαμενή προς τον καυστήρα να βρίσκεται τουλάχιστον 5 πόντους πάνω από τον πυθμένα της, έτσι ώστε να μη διοχετεύονται προς τον καυστήρα νερά και μούργα.
Μια φορά το χρόνο να πραγματοποιείται εξυδάτωση της δεξαμενής και να ελέγχεται για τυχόν ιζήματα καθώς και για το αν χρειάζεται καθάρισμα.
Ο καυστήρας να συντηρείται τακτικά από κατάλληλο συνεργείο και να τηρείται αρχείο συντήρησής του.

Κατά την παραλαβή στο ανόθευτο πετρελαιο θερμανσης να ελέγχεται το καύσιμο ως προς το χρώμα (κόκκινο του ρουμπινιού) και τη διαύγειά του. Αν για κάποιο λόγο υπάρχουν υπόνοιες, να συλλέγεται δείγμα από τη μάνικα, έτσι ώστε να μην αναμιγνύεται το παλιό με το νέο καύσιμο.

Πετρέλαιο θέρμανσης | Youtube