Νέα προγράμματα «Εξοικονομω κατ Οικον» 700 εκατ. ευρώ

700 εκατομμύρια ευρώ για το εξοικονομω κατ οικον

Σε 700 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα ανέλθει ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος «Εξοικονομω κατ Οικον» κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Επιπλέον, το πρόγραμμα με άλλα 450 εκατ. ευρώ δημόσιας και ιδιωτικής δαπάνης θα επεκταθεί στα κτίρια του Δημοσίου, των δήμων και στα επαγγελματικά ακίνητα. Ηδη έχει υπάρξει κατ’ αρχήν συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για προχρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών από τον κρατικό προϋπολογισμό και στη συνέχεια είσπραξη των ενισχύσεων από τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.

Επιπλέον, οι υπουργοί Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης υπέγραψαν απόφαση για χρηματοδότηση του προγράμματος Εξοικονομω κατ οικον μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 2014, με στόχο να καλυφθούν όλες οι υφιστάμενες ανάγκες και να καταστεί δυνατή μέσα στις επόμενες μέρες η πληρωμή από τις συνεργαζόμενες τράπεζες των αιτήσεων που έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα, για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης που έχουν ολοκληρωθεί.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες των δύο υπουργείων και του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), διαχειριστή του Ταμείου «Εξοικονομω κατ Οικον», βρίσκονται σε συνεχή επαφή για την ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών και τη διασφάλιση της περαιτέρω ομαλής χρηματοδότησης του προγράμματος, ώστε στο μέλλον να μην προκύπτουν καθυστερήσεις στις πληρωμές.

Μέχρι σήμερα έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα εξοικονομω κατ οικον πάνω από 47.000 αιτήσεις, συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού 490 εκατομμυρίων ευρώ, έχουν υπογραφεί περίπου 42.000 συμβάσεις δανείων και έχουν ολοκληρωθεί περίπου 30.000 έργα επιλέξιμου προϋπολογισμού 310 εκατομμυρίων ευρώ.

Στατιστικά στοιχεία για το "εξοικονομω κατ οικον"

Εντυπωσιακά είναι τα στατιστικά στοιχεία με τα σχετικά αποτελέσματα εξοικονόμησης ενέργειας σε κτήρια που θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα εξοικονομω κατ οικον.

Ενδεικτικά αναφέρεται, ότι ένα κατάστημα 1.000 τ.μ., που σήμερα δαπανά 153 kWhr/τ.μ. το έτος, μετά την ενεργειακή αναβάθμιση με το προγραμμα εξοικονομω κατ οικον, θα δαπανά 59 kWhr/τ.μ. το έτος, ενώ η ετήσια δαπάνη από 16.830 ευρώ θα μειωθεί στις 9.020 ευρώ, εξασφαλίζοντας εξοικονόμηση 7.810 ευρώ μόνο από ψύξη και θέρμανση. Φυσικά, για να επιτευχθεί αυτή η εξοικονόμηση, θα απαιτηθεί δαπάνη της τάξης των 60ευρώ/τ.μ., η οποία όμως θα αρχίσει αμέσως να αποσβένεται αφού θα μειωθούν οι λογαριασμοί για την κατανάλωση ενέργειας.

Σε ένα νοσοκομείο, η ετήσια κατανάλωση ανά τ.μ., μπορεί από 407 kWhr να μειωθεί σε 114 kWhr, δηλαδή να πέσει στο ¼. Στα ξενοδοχεία, να μειωθεί από τις 273 kWhr/τ.μ. σε 56 kWhr/τ.μ. με τεράστια μείωση της κατανάλωσης για θέρμανση, από 198 kWhr/τ.μ., σε μόλις 10kWhr/τ.μ..

Εντυπωσιακές είναι οι εκτιμήσεις για τα σχολεία, όπου η κατανάλωση ειδικά για θέρμανση μπορεί να μηδενιστεί, από 66 kWhr/τ.μ.το έτος, σήμερα, ενώ η συνολική κατανάλωση από 92 kWhrs/τ.μ. το χρόνο, θα πέσει στις 27kWhrs/τ.μ.