Πως να ξεβουλώσω ένα βουλωμένο σωλήνα

Με την πάροδο του χρόνου, τα υπολείμματα σαπουνιών, οι τρίχες και διάφορες βρωμιές, συσσωρεύονται και προκαλούν βούλωμα της αποχέτευσης. Στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτό εντοπίζεται στο σιφόνι. Είναι καλύτερα να αποφεύγονται τα χημικά μέσα που υπάρχουν για τις αποφράξεις, τα οποία επιβαρύνουν το περιβάλλον μέσω των αποβλήτων, αλλά μπορεί και να διαβρώσουν κάποιες σωληνώσεις.
Έχετε στη διάθεσή σας αρκετά μηχανικά μέσα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με επιτυχία και, αν το βούλωμα επιμένει, θα λύσετε οριστικά το πρόβλημα με την αποσυναρμολόγηση και το ξεμοντάρισμα του σιφονιού. Αν το φρακάρισμα βρίσκεται μετά το σιφόνι, προς την κατεύθυνση ροής του νερού, θα χρησιμοποιήσετε σπιράλ για αποφράξεις, που έχει μήκος 5 έως και 10 μέτρα.

Τις περισσότερες φορές το πρόβλημα του σταξίματος λύνεται σχετικά εύκολα με ξεβίδωμα της λαβής και αντικατάσταση της φλάντζας στεγανοποίησης. Αν υπάρχει πρόβλημα διαρροής στην έδρα της βαλβίδας, χρειάζεται φρεζάρισμα ώστε αυτή να ξαναγίνει επίπεδη.

Σίγουρα ένας επαγγελματίας υδραυλικός γνωρίζει περισσότερα και μπορεί να κάνει αποφραξεις γρήγορα και αποτελεσματικά και είναι πάντα η προτεινόμενη και φυσικά η καλύτερη λύση.  Παρόλα αυτά αν θέλετε να πειραματιστείτε, θα σας προτείνουμε κάποια πράματα που θα μπορούσατε να δοκιμάσετε μόνοι σας για να ξεβουλώσετε το νεροχύτη σας. Οι αποφράξεις πολύ συχνά γίνονται με τη γνωστή βεντούζα αναρρόφησης.

Υπάρχουν κάποια είδη υγιεινής που δε διαθέτουν τρύπα υπερχείλισης, αλλά είναι σημαντικό, αν η μπανιέρα ή ο νεροχύτης σας διαθέτουν τέτοια τρύπα να την καλύψετε, προκειμένου να μην προτίθενται κι άλλα λύματα μέσα στους αγωγούς σας κατά την διαδικασία απόφραξης. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, αν δύο είδη υγιεινής αποστράγγισης επικοινωνούν μεταξύ τους (όπως δύο νεροχύτες κολλητά ο ένας στον άλλον), σημαίνει ότι μοιράζονται τον ίδιο μηχανισμό άρα και το ίδιο πρόβλημα. Καλό θα ήταν λοιπόν να καλύψετε με ένα υγρό πανί το πώμα που είναι δίπλα στο βουλωμένο. 

Αν το βούλωμα επιμένει, βάλτε μέσα στην τρύπα του νεροχύτη ένα μακρύ αιχμηρό αντικείμενο (προσοχή στους σωλήνες από πλαστικό), που θα βοηθήσει είτε να τραβήξετε έξω τα στερεά ή να τα σπρώξετε στην αποχέτευση.  Τελευταία λύση, ξεβιδώστε το σημείο του σωλήνα της αποχέτευσης, ακριβώς κάτω από τον νεροχύτη και καθαρίστε το, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζετε.
Τα περισσότερα βουλώματα στους νεροχύτες και στις μπανιέρες οφείλονται σε ένα συνδυασμό από τρίχες ή κατάλοιπα τροφών μαζί με υπολείμματα σαπουνιού και χλιαρό νερό. Αν έχετε μεταλλικούς σωλήνες, τότε το καυτό νερό είναι το πρώτο πράγμα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να ξεβουλώσετε το νεροχύτη σας. Και όταν λέω καυτό νερό, εννοώ το νερό να φτάνει καυτό, σε σημείο βρασμού, στο κάτω μέρος του σωλήνα. Το ζεστό νερό της βρύσης δεν θα προσφέρει καμιά βοήθεια στις αποφραξεις και ούτε θα λύσει το πρόβλημά σας. 

Τέλος, απολυμάνετε τη λεκάνη σας, καθώς η απολύμανση μετά την απόφραξη είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε τυχόν μολύνσεις από τα βακτήρια που κυκλοφορούν στο νερό της τουαλέτας. Γενικώς συχνές απολυμάνσεις των εργαλείων αλλά και της τουαλέτας και γενικώς των αποχετεύσεων θεωρούνται αναγκαίες για να μειωθεί η εξάπλωση των παθογόνων μικροβίων. Στην απίθανη περίπτωση που όλες αυτές οι μέθοδοι έχουν αποτύχει να αποφράξουν την τουαλέτα σας, είναι πιθανόν να υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα που εκτείνεται κατά μήκος των σωληνώσεων της αποχέτευσης, οπότε ένας υδραυλικός είναι ο αρμόδιος για να επέμβει.