Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις συρταριέρες φαρμακείου

Η παράγραφος 1 του άρθρου 2 του π.δ. 88/2004 (Α΄ 68) αντικαθίσταται ως εξής: Η φαρμακαποθήκη είναι ανεξάρτητος ενιαίος χώρος ευρισκόμενος σε ένα ή περισσότερα επίπεδα (ημιυπόγειο, ισόγειο, ένα ή περισσότερους ορόφους), ο οποίος διαθέτει φυσικό και τεχνητό φωτισμό, αερισμό, αποχέτευση, κλιματισμό, ψυκτικούς χώρους, συρταριέρες φαρμακείου και είναι σύμφωνος με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις.

Καταργεί τον ελάχιστο απαιτούμενο χώρο των 150 τ.μ, οπότε διερωτάται κανείς δηλαδή μια φαρμακαποθήκη θα μπορεί να στεγάζεται και σε 50 τ.μ; Η περίπτωση α' της παραγράφου 3 του άρθρου 4 του ν. 1963/1991 αντικαθίσταται ως εξής: Το φαρμακοπωλείο λειτουργεί στο ισόγειο του καταστήματος και είναι χώρος κυρίας χρήσεως.
Ισχύουσα διάταξη: Το κατάστημα του φαρμακείου, που δύναται να είναι και πολυώροφο, χωρίζεται στα εξής τμήματα: Το φαρμακοπωλείο, λειτουργεί στο ισόγειο του καταστήματος, είναι χώρος κύριας χρήσεως και το ελάχιστο καθαρό εμβαδόν του πρέπει να είναι 30 τ.μ., όταν στο κατάστημα συστεγάζοναι και λειτουργούν από ένα (1) μέχρι και 3 φαρμακεία. Για κάθε επιπλέον το εμβαδόν του φαρμακοπωλείου προσαυξάνεται κατά 5 τ.μ. Το φαρμακοπωλείο είναι ο χώρος εξυπηρέτησης του κοινού, στο οποίο φυλάσσονται τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα μέσα σε ράφια και συρταριέρες φαρμακείου. Στο φαρμακοπωλείο δύναται να λειτουργούν σε ξεχωριστές προθήκες ή σε άλλους χώρους του καταστήματος του φαρμακείου, εκτός του φαρμακευτικού εργαστηρίου, τμήματα με τα επιτρεπόμενα να πωλούνται στο φαρμακείο είδη.

Με την περ. 7β το φαρμακοπωλείο μπορεί να έχει επιφάνεια ακόμη και 5 τ.μ., αντί των ελάχιστων 30 τ.μ. που ήταν προηγουμένως. Καταργούνται επίσης οι προδιαγραφές για την εξοπλισμού του φαρμακείου και τους χώρους φύλαξης των φαρμάκων. Προφανέστατα προκειμένου να δημιουργηθούν χωρίς προδιαγραφές μικρά shops in shops φαρμακεία εντός των super markets, φυσικά...

Η παράγραφος 1 του άρθρου 4 του π.δ. 88/2004 καταργείται. Οι διατάξεις του άρθρου 17 του ν.δ. 96/1973 (Α' 172) περί τιμολόγησης και ανώτατων τιμών δεν έχουν εφαρμογή επί των φαρμακευτικών προϊόντων τα οποία ταξινομούνται, με απόφαση του Ε.Ο.Φ., στα «μη συνταγογραφούμενα φάρμακα» (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ). Οι τιμές πώλησης (χονδρική, νοσοκομειακή και λιανική) καθορίζονται ελεύθερα, από την 1η Ιανουαρίου 2017. Για όσα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ κυκλοφορούν ήδη στην Ελλάδα κατά τη δημοσίευση του παρόντος, οι τιμές δεν αυξάνονται έως και την 31η Δεκεμβρίου 2016.
Τα νέα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ που θα τεθούν σε κυκλοφορία στην Ελλάδα μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και για τα οποία υπάρχουν ήδη σε κυκλοφορία όμοια ως προς τις δραστικές ουσίες, τις περιεκτικότητες και τις φαρμακοτεχνικές μορφές, θα διατίθενται στις ίδιες ή κατώτερες τιμές με αυτές των ομοίων ήδη κυκλοφορούντων, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας υποπαραγράφου, ενώ αυτά με δραστικές ουσίες που δεν υπάρχουν στην Ελληνική αγορά, τιμολογούνται με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων χωρών -μελών της Ε.Ε. και, στη συνέχεια, εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρούσας υποπαραγράφου. Για υπάρχοντα φάρμακα που υπάρχουν στις συρταριέρες φαρμακείου, του θετικού ή αρνητικού καταλόγου που θα χαρακτηριστούν αρμοδίως από τον ΕΟΦ ως ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ, ισχύουν στη συνέχεια οι διατάξεις της παρούσας υποπαραγράφου. Δεν επιτρέπεται αύξηση των τιμών των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. έως την 31η Δεκεμβρίου 2016.