Ενεχυροδανειστήρια και αγορά χρυσού στην Ελλάδα

Αν κάποιος επιθυμεί να επενδύσει σε χρυσό, ο καλύτερος δρόμος είναι η αγορά ποσοτήτων του ίδιου του μετάλλου. Η αγορά ενός κοσμήματος συνεπάγεται ότι ο αγοραστής πληρώνει και για τη δουλειά του χρυσοχόου ο οποίος έχει φτιάξει το κόσμημα ­ η οποία πάντως δεν αποτιμάται πάντα σωστά από την αγορά χρυσού όταν θελήσει κανείς να πουλήσει το κόσμημα που διαθέτει.

Επενδύσεις στην αγορά χρυσού
Στα κοσμήματα βέβαια ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την αξία τους, εκτός από την ποσότητα του χρυσού, είναι ο τρόπος που έχει δουλευτεί το πολύτιμο αντικείμενο. Αυτό που επηρεάζει την αξία ενός κοσμήματος είναι η επεξεργασία που έχει υποστεί ο χρυσός, το είδος του σχεδίου, ενδεχομένως η παλαιότητα του κοσμήματος και βεβαίως το όνομα του σχεδιαστή, το οποίο μπορεί να αδυνατίζει το πορτοφόλι σας κατά την αγορά ενός κοσμήματος αλλά ενδέχεται να σας το ανταποδώσει όταν θελήσετε να το πουλήσετε.

Σιγουρευτείτε πως το ενεχυροδανειστήριο που θα χρησιμοποιήσετε για αγορα χρυσου εκδίδει αποδείξεις της συναλλαγής σας. Είναι επικίνδυνο να κάνετε συναλλαγή δίχως απόδειξη και μάλιστα ο χρυσός σας μπορεί ακόμα και να κατασχεθεί απο τις Αρχές χωρίς καν να λάβετε κάποιο αντίτιμο αν χρησιμοποιήσετε τέτοια εταιρεία. Σιγουρευτείτε πως η απόδειξή σας παρουσιάζει το ποσοστό φόρου 3,6% που πρέπει να πληρωθεί στο κράτος και κατα προτίμηση πως το κατάστημα καλύπτει αυτήν τη φορολογία και όχι εσείς. Είναι παράνομο να αποφευχθεί αυτός ο φόρος.

Αν κάποιος αναζητήσει και την επενδυτική διάσταση της αγοράς ενός κοσμήματος θα πρέπει να έχει και τη δυνατότητα να ρευστοποιήσει την επένδυσή του, να πουλήσει δηλαδή όποτε θελήσει το κόσμημα που διαθέτει και μάλιστα σε τιμή μεγαλύτερη από αυτήν που το αγόρασε. Σε αυτό το στάδιο θα διαπιστώσει κανείς ότι διαλύονται πολλοί μύθοι σχετικά με τη διαχρονική αξία ενός κοσμήματος· και αρκετοί σχετικά με την επενδυτική διάσταση την οποία επικαλούνται οι υποψήφιοι αγοραστές, είτε όταν δεν είναι οι ίδιοι εκείνοι οι οποίοι εκταμιεύουν το ποσό για την αγορά χρυσού, είτε όταν αναζητούν περισσότερα ερείσματα από την απόκτηση απλώς ενός όμορφου στολιδιού. Η πώληση ενός κοσμήματος και μάλιστα σε τιμή η οποία θα είναι καλύτερη από αυτήν της αγοράς δεν είναι τόσο απλή όσο είναι η αγορά του. 
Το επάγγελμα του ενεχυροδανειστή ήταν είδος προς εξαφάνιση και παρέπεμπε σε «σκοτεινούς» τύπους, που νόμιζε κανείς ότι είχαν ξεμείνει σε κάποια φτωχογειτονιά από προηγούμενες δεκαετίες. Σήμερα, μια βόλτα σε οποιαδήποτε περιοχή της Αθήνας, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι είναι οι μόνοι που κάνουν... χρυσές δουλειές. Σχεδόν σε κάθε γειτονιά αντιστοιχεί και μια επιχείρηση άγνωστης προέλευσης, που αγοράζει χρυσαφικά, ρολόγια και άλλα τιμαλφή. Τη νέα τάση συντηρούν η άνευ προηγουμένου ύφεση και οι ιστορικά υψηλές τιμές του χρυσού. Απελπισμένοι πολίτες αναζητούν εναγωνίως μια διέξοδο στην κρίση και προσπαθούν να «εκποιήσουν» ό,τι μπορούν. Η οικονομική δυσχέρεια δημιούργησε ακραίες συνθήκες, με τους εργαζομένους στα εν λόγω καταστήματα να περιγράφουν κωμικοτραγικές καταστάσεις. Μέχρι χρυσά δόντια και οικογενειακά κειμήλια «σκοτώνουν» όσοι έχουν απελπιστεί από την ανεργία και την κατακόρυφη πτώση του βιοτικού επιπέδου. 

Αλλος δρόμος που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποκτήσετε ή να πουλήσετε κοσμήματα είναι οι δημοπρασίες. Ο δρόμος αυτός προϋποθέτει ότι διαθέτετε ένα κόσμημα μεγάλης αξίας. Αν το κομμάτι σας έχει κάποια αξία, π.χ. πάνω από 500.000 δρχ., μπορείτε να το «εμπιστευθείτε» στους γνωστούς ευρωπαϊκούς οίκους στο εξωτερικό. Δημοπρασίες βέβαια γίνονται και στην Ελλάδα από το Κρατικό Ενεχυροδανειστήριο κάθε Κυριακή, 10 π.μ., στο ισόγειο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Η λύση αυτή όμως προσφέρεται για όσους έχουν ανάγκη γρήγορης ρευστοποίησης ενός κοσμήματος του οποίου η αξία δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή ή για την άμεση αγορά χρυσού με μετρητά.