Πράσινο τσάι και καφεΐνη

Εκτός από τα πολλά οφέλη του, το πράσινο τσάι έχει και ένα μικρό μειονέκτημα. Αυτό είναι η περιεκτικότητα του σε καφεΐνη. Η καφεΐνη μπορεί να φέρει διαταραχές στον ύπνο, την γνωστή αϋπνία.

Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε τη δέουσα προσοχή στην υγεία κάποιου, ειδικά στους σημερινούς χρόνους. Υπάρχουν άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την καφεΐνη. Τα άτομα αυτά πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά.
/div>
Φαίνεται ότι η επιστημονική κοινότητα, πέρα από τα οφέλη, είναι σε θέση να αποδείξει και τις αρνητικές επιδράσεις του πράσινου τσαγιού. Μερικές από τις βλαβερές συνέπειες στον άνθρωπο, από την πρόσληψη καφεΐνης, είναι το αίσθημα της αύξησης των καρδιακών παλμών, η νευρικότητα και η αϋπνία. Οι κατασκευαστές πράσινου τσαγιού, διαθέτουν τώρα στην αγορά και πράσινο τσάι με λιγότερη καφεΐνη. Διατίθεται με την μορφή συμπληρώματος διατροφής. Παρά το γεγονός ότι η περιεκτικότητά του σε καφεΐνη, είναι πολύ μικρότερη από αυτήν του καφέ, τα ευαίσθητα άτομα θα βιώσουν τα ίδια συμπτώματα.

Για κάθε οκτώ ουγγιές του τσαγιού, η περιεκτικότητά του σε καφεΐνη είναι 40 χιλιοστογραμμάρια. Να σημειώσουμε, ότι ορισμένοι πιστεύουν ότι κατά την διαδικασία αφαίρεσης της καφεΐνης από το τσάι, καταστρέφονται και οι θεραπευτικές του ιδιότητες. Οπότε αν δεν αντιμετωπίζετε σοβαρό πρόβλημα υγείας με την καφεΐνη, να προτιμάτε το γνήσιο πράσινο τσάι.

Συμβουλές για την μείωση της καφεΐνης από την χρήση του τσαγιού
  • Ξεκινήστε με μέτρο. Ένα φλιτζάνι τσάι περιέχει 20-70 mg καφεΐνη. Αυτή η ποσότητα είναι αρκετή για να σας κρατήσει ξύπνιους από τα μεσάνυχτα έως το πρωί. Ξεκινήστε με μικρή ποσότητα, μισό ή ένα φλιτζάνι είναι αρκετό για να παρατηρήσετε την συμπεριφορά του οργανισμού σας. Μετά από δύο - τρεις μέρες αυξήστε την ποσότητα και συνεχίστε την παρατήρηση. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθετε την αντοχή σας στην καφεΐνη. Αν δεν αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα, τότε το πράσινο τσάι είναι για σας.
  • Γνωρίστε το τσάι σας. Υπάρχουν διαφορετικά είδη πράσινου τσαγιού, που το καθένα έχει διαφορετικά επίπεδα καφεΐνης. Ελέγξτε στις συσκευασίες, το είδος που αγοράζετε.
  • Μια καλή λύση είναι να κόψετε τη δόση στο μισό. Θα γίνει λίγο ελαφρύτερο, αλλά θα μπορέσετε να απολαύσετε περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα.
  • Πιείτε το όσο είναι ζεστό. Έτσι θα μειώσετε τη δραστηριότητα της καφεΐνης στον οργανισμό σας. Σε υψηλή θερμοκρασία τα μόρια της καφεΐνης, είναι λιγότερο αποτελεσματικά. Αντίθετα αν αφήσετε το τσάι να κρυώσει, για να το πιείτε σαν δροσιστικό ποτό, τα μόρια της καφεΐνης απελευθερώνονται πιο εύκολα.
  • Αποφύγετε τα έτοιμα φακελάκια τσαγιού. Είναι πολύ χαμηλής ποιότητας. Τα τρίμματα φύλλων που έχουν τα φακελάκια, περιέχουν λιγότερα αντιοξειδωτικά, αλλά τα επίπεδα καφεΐνης παραμένουν το ίδιο υψηλά.

Οι εμπειρογνώμονες συστήνουν να μην υπερβαίνουμε το 300 mg καφεΐνης ημερησίως.