Τα οφέλη του πράσινου τσαγιού

Τα οφέλη του πράσινου τσαγιού, έχουν παρατηρηθεί από την αρχαιότητα. Σύμφωνα με σύγχρονες μελέτες, σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο ποτό, έχει να δώσει τα περισσότερα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. Οι κινέζοι πίστευαν ότι μπορεί να είναι το φάρμακο για κάθε σωματική ή ψυχική ασθένεια. Το πράσινο τσάι έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους με προβλήματα σε αυτά τα 4.000 χρόνια της ζωής του.
Τί το ιδιαίτερο έχει όμως το πράσινο τσάι; Το μυστικό βρίσκεται στις πολυφαινόλες catechin, οι οποίες περιέχουν ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό, που ονομάζεται επιγαλλοκατεχίνη (EGCE). Αυτό το αντιοξειδωτικό, αναστέλλει κύτταρα που προκαλούν καρκίνο, χωρίς να βλάπτει τους προσκείμενα υγιείς ιστούς. Επίσης έχει αποδειχτεί, ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και αναστέλλει την ανώμαλη συσσώρευση των θρόμβων του αίματος.

Πέρα όμως από αυτά υπάρχουν και άλλα οφέλη, που προκύπτουν από την πόση του πράσινου τσαγιού, χωρίς όμως να έχουν επιβεβαιωθεί επακριβώς επιστημονικά.
  • Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη του καρκίνου
  • Μπορεί να θεραπεύσει καρδιαγγειακές παθήσεις και την ρευματοειδή αρθρίτιδα.
  • Μειώνει τον κίνδυνο των επιπτώσεων του καρκίνου του οισοφάγου.
  • Χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
  • Αντιμετωπίζει την απομείωση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Χρησιμοποιείται για την πρόληψη του πάρκινσον και της νόσου Alzheimer.
  • Υποστηρίζεται από εντατικές έρευνες ότι η καθημερινή χρήση πράσινου τσαγιού, μπορεί να αποτρέψει την αποσύνθεση των δοντιών. Έχει βρεθεί, ότι το πράσινο τσάι μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια, που είναι από τις κύριες αιτίες της πλάκας.
  • Μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των καρδιακών προσβολών και των καρδιακών παθήσεων, μειώνοντας τον σχηματισμών θρομβώσεων.
  • Βελτιώνει την αναλογία της καλής χοληστερόλης κατά της κακής χοληστερόλης.
  • Τέλος λέγεται, ότι μπορεί να αυξήσει την οξείδωση του λίπους και του μεταβολισμού, στο εσωτερικό του σώματος. Για αυτό και χρησιμοποιείτε από πολλούς που θέλουν να χάσουν βάρος.
Αντιοξειδωτική οφέλη του πράσινου τσαγιού
Οι διαδικασίες του σώματος χρειάζονται οξυγόνο. Το λαμβάνουμε από τον αέρα και καίει την γλυκόζη και το λίπος, για να παρέχει την απαραίτητη θερμότητα και ενέργεια που χρειαζόμαστε. 
Τα υποπροϊόντα της οξείδωσης είναι οι ελεύθερες ρίζες. Μερικές φορές άλλα μόρια αλληλεπιδρούν με τις ελεύθερες ρίζες και μετατρέπονται και αυτά σε ελεύθερες ρίζες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των ιστών και στην καταστροφή των κυττάρων. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται οξείδωση. Το σώμα μας είναι κατάλληλα εξοπλισμένο, ώστε να αποφεύγονται τέτοιες επιβλαβείς επιπτώσεις. Τα αντιοξειδωτικά.Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυκατεχίνες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για πολλά οφέλη στην υγεία. Επιπλέον περιέχει και άλλα συστατικά, τα οποία ενισχύουν περαιτέρω την αντιοξειδωτική του ιδιότητα. Επίσης περιέχει βιταμίνες C, E και Α. Έχει επίσης αντικαρκινογόνες, αντιμικροβιακές και νευρο-προστατευτικές ιδιότητες. Το βασικό αντιοξειδωτικό που έχει είναι η επιγαλλοκατεχίνη.