Είδη πράσινου τσαγιού

Το πράσινο τσάι μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε πολλές μορφές. Το άρωμα και η γεύση του βασίζονται στην καλλιέργεια και επεξεργασία του φύλλου του τσαγιού. Παρακάτω είναι τα διάφορα είδη, με κάποιες πληροφορίες για το καθένα.

Hoji cha 
Τα φύλλα ψήνονται σε υψηλή θερμοκρασία. Μετά το ψήσιμο, έχει μια πολύ ξεχωριστή όψη, που είναι αναγνωρίσιμη από μακριά. Τα φύλλα είναι σκούρα καφέ και μετά και μετά την ζύμωσή του, το υγρό μοιάζει με μαύρη μπύρα. Η προετοιμασία του είναι ζωτικής σημασίας, για να κρατήσει το άρωμά του και μετά την παρασκευή του. Γι’ αυτό φυλάσσετε σε μεγάλα πήλινα δοχεία, όπου είναι στοιβαγμένα πολλά φύλλα τσαγιού μαζί.
Konacha
Είναι επίσης γνωστό ως κονιοποιημένο τσάι και θεωρείται το πιο νόστιμο και λεπτό στην γεύση τσάι. Μιας και η τιμή του είναι λογική, μπορεί ο καθένας να απολαύσει την υπέροχη γεύση του και το δελεαστικό του άρωμα. Agari είναι μία άλλη ονομασία που δίνεται στο Konacha και πίνεται με σούσι. Για την προετοιμασία του χρησιμοποιείται ύφασμα ή φακελάκια ή σουρωτήρι. το βραστό νερό πρέπει να χύνεται στο δοχείο πολύ γρήγορα.

Gyokuro
Πήρε την ονομασία του από τα δέντρα που βρίσκονται υπό σκιά. Η σκιά γίνεται από καλάμια. Με αυτόν τον τρόπο οι καλλιεργητές ελέγχουν σε ένα βαθμό την φωτοσύνθεση, κάτι που μεγιστοποιεί τις βιταμίνες. Με υψηλά επίπεδα αμινοξέων, το Gyokuro έχει πιο πλούσια γεύση. Η λιγότερη τανίνη το καθιστά πιο εκλεπτυσμένο.

Sencha
Το όνομα του απορρέει από τον τρόπο που παρασκευάζεται. Μπαίνει πρώτα στον ατμό. Στη συνέχεια τρίβεται στο χέρι και μετά αποξηραίνεται. Θεωρείται το πιο δημοφιλές τσάι και αποτελεί το 80% της παραγωγής στην Ιαπωνία. Από το δέντρο λαμβάνονται μόνο τα φύλλα, που δεν καλύπτονται το ένα από το άλλο και έτσι έχουν αυξημένα επίπεδα καφείνης και τανίνης. Έχουν μια λαμπερή απόχρωση του πράσινου. Το τρίψιμο είναι το μυστικό αυτού του τσαγιού. Αυτό είναι που δίνει την μοναδική του γεύση. Μετά την έκχυσή του έχει κίτρινο χρώμα και μια ελαφριά γεύση πίκρας και γλύκας μαζί, που δένουν αρμονικά.
Maccha
Το τσάι αυτό προέρχεται από το Gyokuro και καλλιεργείται στην σκιά. Η διαδικασία της τριβής με το χέρι, δεν περιλαμβάνεται στο παρασκεύασμα. Τα φύλλα ξηραίνονται μόνο στον ατμό. Έχει χρώμα βαθύ πράσινο και παχιά αφρώδη εμφάνιση. Η γεύση του είναι ελαφρώς πικρή.

Yanagi
Είναι επίσης γνωστό ως “ποταμός ιτιά” Το όνομα του προέρχεται από την όψη του. Εξαιτίας του τριψίματος, μοιάζει με φύλλο ιτιάς. Έχει ελαφρύτερη γεύση από το Sencha.