Πως καθαριζουν τα ξυλινα πατωματα

Η συντήρηση ενός ξύλινου δαπέδου εστιάζεται κυρίως στη διαδικασία γυαλίσματός του που επιτυγχάνεται με ειδικές μηχανές (τριβεία)-σβούρες που διαθέτουν πλέον σύγχρονα συστήματα απορρόφησης της σκόνης, μειώνοντας την αναστάτωση που προκαλεί μια ανακαίνιση στο χώρο σας. Τελούνται δυο τριψίματα με χοντρό και λεπτό γυαλόχαρτο που φέρουν πάνω τους οι πλάκες λείανσης των μηχανών, ανάμεσα στα οποία καθαρίζονται και στοκάρονται οι αρμοί. Στη συνέχεια λουστράρεται το πάτωμα με ειδικό βερνίκι, από την ορθή εφαρμογή του οποίου κρίνεται η τελική εμφάνιση του πατώματος.
Το σωστό γυάλισμα προστατεύει τα ξύλινα δάπεδα από φθορές, λεκέδες και κυρίως από την υγρασία, χαρίζοντας στο ξύλο ελκυστικό χρώμα και μοναδική γυαλάδα. Επίσης τα βερνίκια είναι εφοδιασμένα με ειδικές μυκητοκτόνες και εντομοαπωθητικές ουσίες που λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας απέναντι στις προσβολές από έντομα και μικροοργανισμούς. Το γυάλισμα αναζωογονεί το πάτωμα χωρίς να το καταστρέφει καθώς το πάχος του μειώνεται ελάχιστα κατά το τρίψιμο (μόλις ένα χιλιοστό). Εάν έχετε καρφωτό ή κολλητό πάτωμα μπορείτε να το τρίψετε 5-6 φορές κατά τη διάρκεια της ζωής του ενώ όσον αφορά τα προγυαλισμένα (που έχουν μικρό πάχος) οι κατασκευαστές τους συστήνουν ως μέγιστο όριο τα 2-3 γυαλίσματα.

Για να τα καθαρίζετε, χρησιμοποιείτε βρεγμένα πανιά ή την ηλεκτρική σκούπα στην ειδική ρύθμιση για μια τέτοια λειτουργία. Χρησιμοποιείτε σε κάθε περίπτωση τα προϊόντα καθαρισμού που σας έχει συστήσει ο κατασκευαστής μιας και τα ξύλινα πατώματα παρυσιάζουν διαφορές μεταξύ τους. Αποφύγετε τα προϊόντα με βάση το κερί μιας και ενδέχεται να αφήσουν κηλίδες αλλοιώνοντας έτσι το ευαίσθητο ξύλο. Μη βάζετε πήλινες γλάστρες πάνω στο ξύλο μιας και μπορεί να αφήσουν υγρασία.. αντίστοιχα, καλό θα ήταν να αποφύγετε βαριά αντικείμενα που μπορεί να χαράξουν και να αφήσουν σημάδια πάνω στο ξύλο. Αποφύγετε να περπατάτε με ψηλοτάκουνα. Στρώστε χαλιά ή πατάκια για να προστατέψτε το πάτωμα και να μη μεταφέρετε σκουπίδια (όσο είναι δυνατόν) μέσα στο χώρο. Γενικά έχετε στο μυαλό σας πως αν φερθείτε καλά στο ξύλινο έδαφος εκείνο θα σας ανταμείψει με την αντοχή του στο χρόνο.

Καθάρισμα με Ελαιόλαδο
Για τα ξύλινα έπιπλα και τα ξύλινα πατώματα: Το μείγμα από ένα μέρος ελαιόλαδο και ένα μέρος χυμό λεμονιού θα τα καθαρίσει και θα τα γυαλίσει.
Για το πλύσιμο των πιάτων: Χρησιμοποιήστε πράσινο ή άσπρο σαπούνι από λάδι ελιάς. Το τριμμένο σαπούνι ελιάς, διαλυμένο σε ζεστό νερό, χρησιμοποιείται για γενικό καθαρισμό, για πλύσιμο πιάτων, για σφουγγάρισμα δαπέδων και βέβαια για πλύσιμο ρούχων. Για επίμονους λεκέδες, προσθέστε λίγο ξίδι.

Τι προτίνει η Vileda
Στη Γερμανία, οι άνθρωποι συνήθως βυθίζουν τις σφουγγαρίστρες τους στο νερό και στη συνέχεια τις στύβουν, συνεπώς είναι πολύ πιο υγρές. Δοκιμάστε να σφουγγαρίσετε με την Σφουγγαρίστρα Soft που το υλικό της είναι πιο μαλακό και απορροφητικό, ιδανικό για ξύλινα δάπεδα- έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Αποφύγετε επίσης την παρατεταμένη επαφή με το δάπεδο. Εάν απαιτείται, στη συνέχεια στεγνώστε με ένα μαλακό πανί. Θέλετε να καθαρίσετε σημάδια από κερί; Αρχικά μαλακώστε το κερί με ένα πιστολάκι, και στη συνέχεια σκουπίστε με ένα πανί. Οι λεκέδες από μελάνη μπορούν να αφαιρεθούν χρησιμοποιώντας ένα λεπτό στρώμα οδοντόβουρτσας. Στη συνέχεια καθαρίστε με ένα μείγμα από νερό και ξύδι. Θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα καινούργιο απορρυπαντικό αλλά δεν είστε σίγουρες για το τι επίδραση θα έχει στην επιφάνεια; Χρησιμοποιήστε το αρχικά σε ένα μικρό σημείο που δεν φαίνεται και δείτε τι θα γίνει. Ορισμένα πατώματα χρειάζονται τακτικό κέρωμα ή βερνίκωμα. Ρωτήστε τον κατασκευαστή ποιες είναι οι καλύτερες διαδικασίες καθαρισμού και περιποίησης. Τέλος, δεχόμαστε πολλές ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση των Μικροϊνών στα laminate δάπεδα. Οι άνθρωποι δεν είναι σίγουροι εάν μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν με ασφάλεια ή εάν αφαιρεί στρώματα του δαπέδου. Εκτενείς παρατεταμένες μελέτες για το ζήτημα αυτό, που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τους συνεταίρους μας HARO και TARKETT που ειδικεύονται στα δάπεδα, έχουν αποδείξει ότι πρόκειται για μία απολύτως ασφαλή διαδικασία και ότι δεν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις.
Ξύλινα πατώματα
Καλό είναι να καθαρίζεις τα ξύλινα πατώματα με ηλεκτρική σκούπα που δεν έχει βούρτσα ώστε να μη χαράζει. Τα καλής ποιότητας ξύλινα πατώματα δεν χρειάζονται χημικά για το καθάρισμά τους. Πέρασμα με ένα καλά στραγγισμένο υγρό πανί ή σφουγγαρίστρα είναι αρκετό. Ανάλογα και με τις οδηγίες του κατασκευαστή μπορείς να χρησιμοποιήσεις ειδικά καθαριστικά, κατάλληλα για ξύλινα πατώματα. Καλό είναι όταν λεκιάζονται να αφαιρείς τους λεκέδες με ένα υγρό πανί κουζίνας επί τόπου για να μην απορροφούνται. Μια φορά το μήνα το ξύλινο πάτωμα χρειάζεται κέρωμα για να διατηρεί τη γυαλάδα του.

Laminate δάπεδα
Σκούπιζε σε τακτική βάση με την ηλεκτρική σκούπα το πάτωμα και πέρνα το με ένα καλά στραγγισμένο πανί ή σφουγγαρίστρα χωρίς κάποιο καθαριστικό. 
Μην αφήνεις ποτέ λεκέδες από νερό ή άλλους λεκέδες να στεγνώνουν σε πάτωμα laminate. Καθάρισέ τους αμέσως. Αν ο λεκές είναι μελάνι ή κραγιόν δοκίμασε λίγο ασετόν.