Αυστηρά ηλεκτρονικές στο μέλλον οι ασφάλειες αυτοκινήτου;

Από ότι ακούγεται στον ασφαλιστικό χώρο, τόσο οι ασφαλιστικές εταιρίες όσο και τα αρμόδια επί του θέματος Υπουργεία οδεύουν προς την σταδιακή κατάργηση των χάρτινων συμβολαίων και την ολοκληρωτική αντικατάσταση τους από άυλα, ηλεκτρονικά συμβόλαια. Οι πρώτες σχετικές αλλαγές έχουν ήδη δρομολογηθεί, με την τροχαία να εφοδιάζεται με σύγχρονες συσκευές που θα ελέγχουν εύκολα αν είναι κάποιος ασφαλισμένος, άσχετα αν έχει μαζί του το ασφαλιστήριο συμβόλαιό του. 

Οι αλλαγές αυτές μπορεί να ξενίζουν τους παραδοσιακούς που έχουν συνηθίσει το συμβόλαιό τους εκτυπωμένο σε χαρτί, αλλά δεν είναι παρά μια λογική εξέλιξη της τεχνολογικής μας εποχής. Ήδη, την μερίδα του λέοντος στις πωλήσεις ασφαλιστηρίων συμβολαίων την έχουν οι ιστότοποι που προσφέρουν online ασφάλιση αυτοκινήτου, κάτι που είναι σαφές δείγμα ότι ολόκληρος ο ασφαλιστκός κλάδος μετακινείται προς το...ψηφιακότερο. 

Με τις νέο τοπίο στο χώρο της ασφάλισης, όλες οι διαδικασίες θα εκτελούνται ψηφιακά, με αποτέλεσμα εξοικονόμηση κόστους σε χρόνο και χρήματα. Αν το καλοσκεφτεί κανείς, δεν υπάρχει καμία απολύτως λειτουργία που να απαιτεί πραγματικά την ύπαρξη χαρτιού, από την έκδοση του ασφαλιστηρίου και την πληρωμή των ασφαλίστρων ως και την διασταύρωση από την τροχαία των στοιχείων του αυτοκινήτου για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την περίπτωση που εμπλακούμε σε τροχαία ατύχημα, αφού όλες οι διαδικασίες μπορούν να διεκπεραιωθούν εύκολα και γρήγορα μέσω των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας. 

Φυσικά, θα πρέπει η πτώση του διαχειριστικού κόστους για τις ασφαλιστικές εταιρίες και τα ασφαλιστικά πρακτορεία να μεταφραστεί σε εκπτώσεις προς τους ασφαλιζόμενους, καθώς το κόστος των ασφαλίστρων, αν και γενικά χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αποτελεί δυσβάσταχτο βάρος για την μέση ελληνική οικογένεια, που βλέπει τους πόρους συνεχώς να συρρικνώνονται και τα έξοδα να παραμένουν σταθερά. Η κατάργηση του χαρτιού αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την μείωση των ασφαλίστρων.

Αν λοιπόν, στον επόμενο έλεγχο της τροχαίας, δείτε τον αστυνομικό με ένα smartphone ανά χείρας, μην παραξενευτείτε: δεν παίζει Candy Crush, ούτε σερφάρει στο Facebook. Απλώς, ψάχνει ηλεκτρονικά για το ασφαλιστήριο σας!

Του Γιώργου Θάνου