Προετοιμασία του πράσινου τσαγιού

Η διαφορά του πράσινου τσαγιού με τα υπόλοιπα είναι ότι τα φύλλα δεν έχουν υποστεί ζύμωση, με αποτέλεσμα, να διατηρούν όλα τα θρεπτικά συστατικά τους, τα αντιοξειδωτικά τους και το ενισχυμένο άρωμά τους. 

Πολλοί άνθρωποι έχουν δοκιμάσει πράσινο τσάι και δεν τους άρεσε καθόλου. Αυτό μπορεί να συμβαίνει μόνο αν έχουν κάνει κάτι λάθος στην προετοιμασία του. Ας δούμε πως παρασκευάζεται ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι.
Το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε είναι πολύ σημαντική λεπτομέρεια. Στην ιδανική περίπτωση οι κατασκευαστές συστήνουν να χρησιμοποιείται μαλακό μεταλλικό νερό ή φυσικό νερό. Στη Ελλάδα το νερό θεωρείται σκληρό, οπότε είναι προτιμότερο το εμφιαλωμένο. Αν χρησιμοποιήσετε νερό βρύσης, βράστε το και αφήστε το λίγη ώρα, για να φύγει το χλώριο. Το χλώριο αλλοιώνει το άρωμα του τσαγιού.

Η σωστή θερμοκρασία βρασμού του νερού, ποικίλει ανάλογα με το είδος του τσαγιού. Να έχετε υπόψη ότι στο γκαζάκι το νερό βράζει σε μεγαλύτερη θερμοκρασία από ότι στο μάτι της κουζίνας ή στο βραστήρα. Πάντως το παραβρασμένο νερό δεν είναι και ό,τι καλύτερο. 2-3 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει το νερό, είναι αρκετά.

Αφήστε το τσάι να πέσει απότομα στο νερό και διατηρήστε το για 3-4 λεπτά. Με την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας αυξάνεται το επίπεδο των πολυφαινόλων και αυτό επιφέρει περισσότερη καφεϊνη στο τσάι. Και όταν αυξάνεται η καφεϊνη, μειώνονται οι πολυφαινόλες και το τσάι γίνεται αντιοξειδωτικό.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι παίρνουμε καλύτερα αποτελέσματα όταν χρησιμοποιούμε μικρά φύλλα τσαγιού, ή φύλλα με σφιχτή καμπύλη.

Να προτιμάτε χύμα φύλλα και όχι φακελάκια, γιατί τα χύμα μπορούν και επιπλέουν ελεύθερα στο νερό, και εκχύονται ανεμπόδιστα.

Κατάλογος με είδη πράσινου τσαγιού που μπορείτε να βρείτε στην Ελλάδα
Bancha (βιολογικό)
Ceylon "Watawala" (βιολογικό) Πράσινο Τσάι
China Sencha
Chun Mei (βιολογικό)
Darjeeling Green FTGFOP1
Fancy "Pi Lo Chun" (Special Quality)
Gunpowder "Golden Temple"
Gunpowder "Temple Of Heaven" (βιολογικό)
Gunpowder Temple Of Heaven
Jade Arrow
Japan Bancha
Japan Genmaicha "Fudjijama"
Japan Gyokuro "Minori" (βιολογικό)
Japan Kabusencha "Orihime" (βιολογικό)
Japan Kukicha (Κοκίτσα)
Japan Tamaryokucha "Yonkon"
Jasmine "Chung Hao" 1st grade
Jasmine 1st Grade (βιολογικό)
Jasmine Tea with Blossoms
Keemun Congou
Linyun White Snow 1st Grade
Long Tseng
Lung Ching 1st Grade (Dragonwell)
Mao Feng Criss Cross
Sencha "Lu Yu" (βιολογικό)
Sencha (ντεκαφεϊνέ)
Yin Zen (Silver Needle 1st Grade)
Yunnan FOP
Πέρλες Γιασεμιού "Phoenix Pearls" (1st Grade)