Google Aps | Τα παιδιά ενός γίγαντα (μέρος Ε')

Η google είναι πλέον γνωστή σε όλους, ακόμα και σε αυτούς που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Το brand name της είναι το μεγαλύτερο στο δίκτυο. Μέσα από μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών έχει καταφέρει να είναι απαραίτητη σε κάθε υπολογιστή. Οι ιδρυτές της σίγουρα θα είναι περήφανοι για το δημιούργημά τους.

Έχουν μια ιδιαίτερη φιλοσοφία για τον τρόπο που πρέπει να βλέπει ο άνθρωπος το διαδίκτυο και αυτό έχει μεταφερθεί και στον τρόπο ζωής των εργαζόμενων της. Οι χώροι εργασίας τους είναι κάτι παρδαλά δωμάτια και στα διαλείμματα παίζουν φρίσμπι!
Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ρυθμίζει τις εξελίξεις στο δίκτυο. Ειδικά η μηχανή αναζήτησης, παίζει καίριο ρόλο στην ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου. Μία αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της είναι ικανή να αλλάξει τις ισορροπίες. Και η μηχανή αναζήτησης είναι μόνο ένα παρακλάδι της Google. Αυτός ο γίγαντας έχει πολλά παιδιά!


Google+
Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν σαρώσει στο διαδίκτυο, με πρώτο και καλύτερο το facebook. Η διυσδυτικότητά τους είναι πολύ μεγάλη. Οι άνθρωποι έχουν βρει έναν τρόπο να επικοινωνούν από απόσταση. Αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τις εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν εισχωρήσει στα κοινωνικά δίκτυα και προωθούν τα προϊόντα τους. Από αυτό το μεγάλο πάρτι, δεν θα μπορούσε να λείπει η Google. Δημιούργησε το δικό της κοινωνικό δίκτυο, το Google+. Από τους πρώτους κιόλας μήνες της λειτουργίας του, έχει δείξει τις δυνατότητές του. Η αλήθεια είναι ότι η Google, πρώτη φορά δοκιμάζεται σε τόσο βαθιά νερά. Το facebook είναι τρόπος ζωής για περισσότερο από 800.000.000 ανθρώπους, οι οποίοι το επισκέπτονται σε καθημερινή βάση. Μεγάλη δυναμική έχει επίσης και το Twitter. 

Η Google όμως έχει να αντιπαραθέσει τα δικά της όπλα. Το κυριότερο είναι η διαδραστικότητα που έχει το Google+, με τις άλλες υπηρεσίες και προϊόντα της Google. Όποιος έχει λογαριασμό Google, έχει αυτόματα και πρόσβαση στο Google+. Το ίδιο συμβαίνει και με το Gmail. Το ίδιο και με το Picasa και το Youtube. Αυτό δίνει στον χρήστη την δυνατότητα να εξοικονομήσει χρόνο. Δεν θα χρειάζεται (όπως στο facebook) να κάνει σύνδεση, να πηγαίνει στο youtube, να παίρνει τον σύνδεσμο και να τον επικολλάει στο facebook. Δεν θα χρειάζεται να ανοίγει άλλη σελίδα για να διαβάσει τα email του. Δεν θα χρειάζεται να φορτώνει τις φωτογραφίες του (αν υπάρχουν) σε κάποιο λεύκωμα του picasa. Πολλές τέτοιες καθημερινές ενασχολήσεις μπορούν να απλοποιηθούν στο Google+. 
Οι βασικές του λειτουργίες δεν διαφέρουν σημαντικά από το facebook. Παιχνίδια, εκδηλώσεις, ομάδες, συνομιλίες και τοπικές σελίδες υπάρχουν και εδώ.

Το εικονίδιο Google+, έχει ενσωματωθεί στα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης, δείχνοντας σε όλους τους webmasters, τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν. Όπως και στις υπόλοιπες υπηρεσίες της Google, έτσι και εδώ, η μηχανή αναζήτησης δείχνει μεγάλη εκτίμηση σε σελίδες που έχουν επισημανθεί με +1. Αυτό θα στρέψει την προσοχή του εμπορικού κόσμου από το facebook στο Google+. Μένει να δούμε αν θα καταφέρει να στρέψει και την προσοχή των χρηστών. Αν κερδίσει αυτό το στοίχημα και ξεπεράσει σε δημοτικότητα το facebook, τότε αναμφίβολα θα έχει επιτύχει την μεγαλύτερη νίκη της έως τώρα.