Google Aps | Τα παιδιά ενός γίγαντα (μέρος ΣΤ')

Blogger
Μία από τις παλαιότερες πλατφόρμες της Google. Ένας χώρος όπου μπορεί ο καθένας να δημιουργήσει την δική του ιστοσελίδα δωρεάν. Εκατομμύρια blogs έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία 15 χρόνια. Μόνο στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 250.000 blogs, άλλα ενεργά και άλλα όχι. 
Ο μεγάλος ανταγωνιστής είναι το wordpress, το οποίο είναι και πιο εύχρηστο από τον Blogger. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ η Google δεν έριξε το βάρος πάνω στον Blogger. Οι σελίδες όμως που δημιουργούνται σε αυτόν, έχουν ένα προβάδισμα έναντι των άλλων πλατφόρμων για την δημιουργία blogs. Και αυτό δεν είναι άλλο από την κατάταξή τους στη μηχανή αναζήτησης της Google. Η μαμά εταιρία φαίνεται πως είναι ελαφρά μεροληπτική απέναντι στα δικά της παιδιά.

Ο Blogger έχει άμεση σύνδεση με το Drive και το Google+. Η δημιουργία ενός Blog είναι απλή και δεν απαιτεί κάποιες ιδιαίτερες γνώσεις πληροφορικής.

Google Translate
Η γνωστή εφαρμογή της Google, που είναι ένα μεταφραστικό πρόγραμμα ανάμεσα σε πάρα πολλές γλώσσες του κόσμου. Με την πάροδο του χρόνου έχει καταστήσει αχρείαστα τα διάφορα μεταφραστικά λογισμικά που κυκλοφορούσαν. Η ίδια εφαρμογή έχει προστεθεί και στο Chrome, με δυνατότητα μετάφρασης ολόκληρων σελίδων. Έχει προστεθεί και στην μηχανή αναζήτησης, η οποία μπορεί και παρουσιάζει αποτελέσματα αναζήτησης μεταφρασμένα από ξένες γλώσσες.

Picasa
Η εφαρμογή της Google που οργανώνει και επεξεργάζεται τις φωτογραφίες σας. Εγκαθίσταται στον υπολογιστή σας και η επεξεργασία των φωτογραφιών σας γίνεται πλέον απλή. Το πλεονέκτημά της είναι ότι είναι σε σύνδεση με τα Drive, Google+ και Blogger, κάτι που κάνει την μεταφόρτωση και διαμοιρασμό των φωτογραφιών σας, πολύ απλή διαδικασία. Όπου και αν βρίσκεστε online, έχετε πρόσβαση σε αυτές.

Άλλες υπηρεσίες της Google
Η Google διαθέτει και άλλα προϊόντα και υπηρεσίες που μπορεί να μην είναι πρώτης γραμμής, αλλά είναι άξιες αναφοράς. Παρακάτω θα βρείτε τις σημαντικότερες από αυτές:

Google alerts. Είναι μια χρήσιμη υπηρεσία, ενσωματωμένη στην μηχανή αναζήτησης, που σας ενημερώνει για ό,τι νεότερο υλικό ανεβαίνει στο δίκτυο. Δημιουργείτε ένα alert για κάποιο θέμα (π.χ. νέα φωτοβολταϊκά συστήματα) και κάθε φορά που σε κάποια σελίδα ανεβαίνει άρθρο σχετικό, θα ενημερώνεστε με email.
Google maps. Οι γνωστοί σε όλους “χάρτες Google”. Όλο το πληροφοριακό υλικό τοπικού χαρακτήρα, αποτυπωμένο σε έναν παγκόσμιο χάρτη. Πολύ εύχρηστο εργαλείο.

Google Places. Αποτελεί τον χρυσό οδηγό της Google. Κάθε επιχείρηση πρέπει να βρίσκεται εκεί. Αλλιώς δεν είναι σοβαρή.

Ειδήσεις Google. Live ενημέρωση από τις σημαντικότερες ιστοσελίδες. Εδώ υπάρχουν αντιρρήσεις για το κατά πόσο η Google είναι αντικειμενική. Κατά καιρούς, πολλές είναι οι φωνές διαμαρτυρίας για την επιλογή των πρώτων θεμάτων. Πρόκειται πάντως για τη μεγαλύτερη πηγή ενημέρωσης που υπάρχει στο ίντερνετ.

Google Play. Η παιχνιδοπλατφόρμα της Google. Χιλιάδες παιχνίδια δωρεάν ή με πληρωμή. Επιχειρηματικά στηρίζει την Google, έχει παιχνίδια που πάνε πολύ καλά. Βέβαια στον χώρο των παιχνιδιών στο δίκτυο, υπάρχει πολύ μεγάλος συναγωνισμός και ο τζίρος μοιράζεται.

Google Reader. Τίποτα το εξαιρετικό και το διαφορετικό. Είναι απλά ο ηλεκτρονικός αναγνώστης της Google.

Google Calendar. Είναι το κλασικό ημερολόγιο της Google, που σας βοηθάει να οργανώσετε τον χρόνο σας και να μην ξεχνάτε τα ραντεβού σας. Υπάρχει η δυνατότητα να σας ειδοποιεί μέσω κινητού τηλεφώνου για τα σημαντικά σας ραντεβού και είναι δωρεάν.

Chrome Web Store. Εδώ είναι συγκεντρωμένες χιλιάδες εφαρμογές, οι οποίες είναι συμβατές με τις υπηρεσίες Google, όπως το Chrome, το Gmail και το Drive. Θα βρείτε και προγράμματα που κάνουν την ζωή μας πιο απλή στο διαδίκτυο.

Google Books. Μια βάση δεδομένων με ενσωματωμένο reader για την ανάγνωση ebooks. Πολύ φτωχό σε Ελληνικά βιβλία, αλλά αρκετά μεγάλη ποικιλία σε ξενόγλωσσα. Υπάρχουν βιβλία για δωρεάν ανάγνωση, αλλά και βιβλία επί πληρωμή.