Ψάρια της θάλασσας και μαγειρική 3

Σαρδέλα
Αφθονεί στη Μεσόγειο και στον Ατλαντικό Ωκεανό. Την άνοιξη ψαρεύεται σε μεγάλες ποσότητες. Για τη Μεσόγειο και τις δυτικές ακτές της Ευρώπης στον Ατλαντικό Ωκεανό, η σαρδέλα έχει την ίδια οικονομική σημασία που έχει η ρέγγα για τις βορειότερες χώρες της ηπείρου μας. Φρέσκια μαγειρεύεται κατά διαφόρους τρόπους και δίνει γευστικά φαγητά, αλλά είναι αρκετά δύσπεπτη. Διατηρημένη, τη βρίσκουμε παστή σε βαρέλια ή κουτιά (όπως οι αντζούγιες), ή κονσερβαρισμένη στο λάδι.

Σκορπιός
Είναι ένα άσχημο ψάρι, πολύ γνωστό στη Μεσόγειο. Η πυκνή λευκή σάρκα του δεν είναι και πολύ σπουδαία, αλλά δίνει πολύ καλή γεύση στις ψαρόσουπες.
Σκουμπρί (κολιός)
Μακρουλό, ατρακτοειδές ψάρι με πολύ λαμπερό χρώμα (η κοιλιά του είναι φιλντισένια, η ράχη του πράσινη και μπλε με σκούρα στίγματα). Το σκουμπρί, του οποίου υπάρχουν διάφορα είδη, έχει πολύ νόστιμη σάρκα, αλλά λίγο βαριά και λιπαρή. Τα μικρά σκουμπριά διατηρούνται σε φιλέτα στο λάδι και σε άσπρο κρασί. Τα άλλα, καταναλώνονται φρέσκα και είναι καλά κυρίως την άνοιξη και τον Αύγουστο. Ψαρεύεται σε μεγάλες ποσότητες στον Εύξεινο Πόντο, όπως επίσης και στις ελληνικές θάλασσες.

Σκυλόψαρο
Ψάρι της οικογένειας των καρχαριιδών. Είναι μεγάλων διαστάσεων και έχει σχήμα ατρακτοειδές. Το κρέας του αν και δεν εκτιμάται ιδιαίτερα, έχει ευχάριστη γεύση. Πωλείται σε φέτες. Μικρότερο είδος του είναι και ο γαλέος.

Σμέρνα (πετρόμυζο)
Μοιάζει με το χέλι αλλά ξεχωρίζει από το κίτρινο δέρμα της, που φέρει σκούρες κηλίδες, και από τα ραχιαία πτερύγιά της, που είναι χωρισμένα. Τα επτά ανοίγματα των βραγχίων της σχηματίζουν δύο επιμήκεις γραμμές στη βάση του λαιμού. Η θαλασσινή σμέρνα ανεβαίνει την άνοιξη στα ποτάμια. Έχει νόστιμο κρέας, αλλά δαγκώνει δυνατά και χύνει δηλητήριο, που προξενεί πόνο.

Τσιπούρα
Ψάρι με ελαφρά στρογγυλό σχήμα και πλακουτσωτό κεφάλι. Έχει μια ασημένια ράβδωση ανάμεσα στα μάτια, που την κάνει να ξεχωρίζει από τα λυθρίνια. Το χρώμα της είναι μπλε σκούρο στη ράχη και κίτρινο χρυσαφί στα πλευρά, με μικρές σκούρες ταινίες. Η λεγόμενη “βασιλική τσιπούρα” είναι η πιο νόστιμη.

Τόννος
Μεγάλο ψάρι που το μήκος του μπορεί να φτάσει μέχρι 6 μέτρα και το βάρος του μέχρι 900 κιλά. Υπάρχουν πολλά είδη τόννου: τόννος ο κοινός, τόννος ο λευκός, τοννάκι, κ.ά. Ζει κυρίως στη Μεσόγειο αλλά και στον Ατλαντικό και Ινδικό Ωκεανό. Ψαρεύεται με μακριές πετονιές και ειδικά δίχτυα. Το κρέας του έχει χρώμα ρόδινο προς το κόκκινο και είναι πολύ νόστιμο. Στον τόννο διακρίνουμε πολλά μέρη, αλλά το καλύτερο είναι το κοιλιακό μέρος. Τρώγεται φρέσκος ή διατηρημένος στο λάδι ή στην άλμη (λακέρδα). Οι μικροί τόννοι είναι πολύ γνωστοί σ΄ εμάς σαν παλαμίδες.

Χριστόψαρο
Έχει αλλόκοτη μορφή, χρώμα χρυσοκίτρινο και μαύρες κηλίδες στα πλευρά. Το χοντρό του κεφάλι είναι εφοδιασμένο με αγκάθια. Η σάρκα του είναι εξαιρετική μαγειρεύεται όπως το καλκάνι, ο ρόμβος και η γλώσσα. Πάντως είναι προτιμότερο να το παρουσιάζουμε σε φιλέτα. Μπαίνει στη σύνθεση της μπουγιαμπέσσας.

Ψήσσα (βούγλωσσα ή ψησσί)
Μοιάζει με τη γλώσσα, αλλά η σάρκα της, μολονότι πολύ λεπτή, είναι λιγότερο πυκνή. Έχει και αυτή δύο μάτια στο δεξί μέρος του κεφαλιού της.