Πως να μειώσουμε τις συνέπειες από την χρήση των απορρυπαντικών

Ένας μεγάλος αριθμός ουσιών εισβάλουν στο σπίτι μας. Μεγάλος αριθμός από τις ουσίες αυτές είναι επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία και καταστροφικές για το περιβάλλον.
  • Απορρυπαντικά παντός τύπου, λευκαντικά κλπ
  • Καθαριστικά φούρνων
  • Υλικά γενικής καθαριότητας.
  • Καθαριστικά και αποφρακτικά τουαλετών, μπάνιου
  • Ξελεκιαστικά
Η επιτυχία ενός καθαρισμού μπορεί να επιτευχθεί με τον συνδυασμό τεσσάρων παραμέτρων. Την θερμοκρασία καθαρισμού, τον χρόνο, την μηχανική δράση και το απορρυπαντικό. Η κυρίαρχη αντίληψη επενδύει μόνο στην τελευταία παράμετρο με καταστροφικά αποτελέσματα για την υγεία και το περιβάλλον. Απλές τεχνικές μπορούν να έχουν ευνοϊκά αποτελέσματα με μικρότερη χρήση χημικών απορρυπαντικών.
Αν εκμεταλλευτούμε το χρόνο μπορούμε να πετύχουμε πολύ καλά αποτελέσματα καθαρισμού. Αφενός πρέπει να δράσουμε άμεσα στο σημείο που δημιουργήθηκε λεκές προτού αυτός ποτίσει πχ το ύφασμα και προτού οξειδωθεί οπότε δεν απομακρύνεται πια, αφετέρου αφήνοντας πχ τα ρούχα ή σκεύη να μουλιάσουν πολλές ώρες.

Τον παράγοντα θερμοκρασία μπορούμε να τον εκμεταλλευτούμε με την χρήση του ζεστού νερού το οποίο όμως πρέπει να προέρχεται από ηλιακό θερμοσίφωνα ώστε οι επιδράσεις στο περιβάλλον για την απαιτούμενη ενέργεια θέρμανσης του να είναι οι ελάχιστες.

Τέλος η μηχανική δράση πολύ διαδεδομένη παλιότερα (χρήση κόπανου, νεροτριβής κλπ) με κατάλληλη ενσωμάτωσή της στην διαδικασία καθαρισμού μπορεί να συμβάλλει πολύ στο τελικό αποτέλεσμα χωρίς την υπερβολική χρήση χημικών βοηθητικών παραγόντων.

Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε στον τελικό μας στόχο χωρίς την χρήση απορρυπαντικών. Όμως πρέπει να αποφύγουμε τα κοινά απορρυπαντικά που ενέχονται τόσο για το φαινόμενο του ευτροφισμού όσο και για τις αλλεργίες που εμφανίζουν πολλά άτομα. Πρέπει επίσης να αποφύγουμε και τα διαφόρων τύπων ξελεκιαστικά κυρίως οργανικούς διαλύτες που πολλά είναι ύποπτα συν των άλλων και για καρκινογόνο δράση.

Στην αγορά με την εξέλιξη της τεχνολογίας αρχίζουν να εμφανίζονται προϊόντα καθαρισμού με λιγότερες επιβαρύνσεις για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Τα προϊόντα αυτά παράγονται με όσο το δυνατόν πιο φυσικές πρώτες ύλες, με ήπιες τεχνολογίες, με κατανάλωση μικρών ποσοτήτων ενέργειας. Είναι φιλικά στο περιβάλλον αφού βιοδιασπώνται και δεν προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις από ευαίσθητα άτομα. Τέλος είναι συσκευασμένα σε επαναχρησιμοποιήσιμα ή ανακυκλώσιμα υλικά πχ πολυαιθυλένιο (ΡΕΤ) ή χαρτόνι ανακύκλωσης.

Τα διάφορα καθαριστικά που χρησιμοποιούνται συνήθως για τα πατώματα, τους νιπτήρες, την τουαλέτα, το μπάνιο και τις διάφορες ηλεκτρικές συσκευές όπως η ηλεκτρική κουζίνα είναι συνήθως ισχυρά όξινες ή αλκαλικές ουσίες ή περιέχουν χλώριο με πολύ βλαβερές συνέπειες στο περιβάλλον. Οι παρασκευαστές αυτών των προϊόντων καταφέρνουν να εντυπωσιάσουν τους χρήστες τους με τα άμεσα αποτελέσματα αποκρύπτουν όμως τις βλάβες στις σωληνώσεις και κυρίως στο περιβάλλον που αυτά προκαλούν. 
Τις περισσότερες φορές υπάρχουν απλές λύσεις αντιμετώπισης. Η μηχανική απόφραξη είτε με την χρήση βεντούζας, είτε με λύσιμο του σωλήνα αποχέτευσης του νιπτήρα είτε με εύκαμπτο σύρμα είναι περισσότερο αποτελεσματική από την χρήση ισχυρών χημικών. Η απομάκρυνση των αλάτων γίνεται εξίσου αποτελεσματικά με την χρήση ξυδιού. Και εδώ κάποιες εταιρείες παρουσιάζουν εξειδικευμένα προϊόντα που είναι αποτελεσματικά και κυρίως οικολογικά πχ προϊόντα γενικού καθαρισμού, προϊόντα καθαρισμού μπάνιου, τουαλέτας και νιπτήρα και προϊόντα απομάκρυνσης αλάτων και λιπαρών λεκέδων.

Πάγκαλος Σπυρίδωνας, εκπαιδευτικός