Τι πρέπει να περιέχουν οι συμβάσεις οδικής βοήθειας

Συμβάσεις Οδικής Βοήθειας

1. Οι Συμβάσεις οδικής βοήθειας που παραδίδονται στους δικαιούχους πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον: 
α) Την επωνυμία, την έδρα και το ΑΦΜ της επιχείρησης. 
β) Τον ιδιοκτήτη του οχήματος. 
γ) Τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος. 
δ) Τις παρεχόμενες υπηρεσίες με περιγραφή όλων των λεπτομερειών. 

ε) Λεπτομερή ανάλυση για την οδικη βοηθεια οχημάτων που τυχόν προσφέρει η επιχείρηση με συμβάσεις αμοιβαιότητας σε άλλα κράτη. 
στ) Τις ακριβείς διευθύνσεις όλων των Σταθμών Οδικής Βοήθειας σε όλη την Ελληνική επικράτεια. 
ζ) Τις διευθύνσεις και τα τηλέφωνα των επιχειρήσεων άλλων κρατών, με Τις οποίες η επιχείρηση έχει συνάψει συμβάσεις αμοιβαιότητας. 
η) Την ημερομηνία σύναψης της σύμβασης, τον χρόνο διαρκείας και το ποσό της συνδρομής. 

2. Τα ασφαλιστήρια οδικής βοήθειας πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον τα στοιχεία της προηγουμένης παραγράφου. 
Εάν η ασφαλιστική εταιρία δεν προσφέρει με δικά της μέσα την οδική βοήθεια και έχει συνάψει σύμβαση με άλλη επιχείρηση, το ασφαλιστήριο που παραδίδει στον ασφαλισμένο της, πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία της προηγουμένης παραγράφου. 

3. Όταν πρόκειται για σύμβαση που εκδίδει Μικτή Πανελλαδική Επιχείρηση Οδικής Βοήθειας, πρέπει να περιέχει τα πλήρη στοιχεία του Συνεργάτη ο οποίος εισέπραξε το ποσό της συνδρομής και του οποίου είναι πελάτης ο συνδρομητής. 

4. Η σύμβαση ισχύει εφ' όσον είναι καλυμμένος οικονομικά ο συνδρομητής ή ο ασφαλισμένος. Παρατείνεται για ένα (1 ) μήνα από τη λήξη, εφ' όσον ο δικαιούχος απουσιάζει και είναι αδύνατη η είσπραξη. 

Συνδρομή - Ασφάλιστρα

1. Το ύψος του ασφαλίστρου της Οδικης Βοηθειας Τιμες που καταβάλλεται στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις είναι ελεύθερο υπό τις κατωτέρω προϋποθέσεις: 
α) Το ασφάλιστρο πρέπει να είναι τουλάχιστον ανάλογο με τα λειτουργικά έξοδα του κλάδου της οδικής βοήθειας και δεν πρέπει να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός προς άλλες επιχειρήσεις οδικής βοήθειας. 
β) Απαγορεύεται το ασφάλιστρο να είναι υποτιμημένο και να συμπληρώνεται με εξωτερικούς πόρους, όπως ορίζεται από το τελευταίο εδάφιο του άρθρου 54 της Οδηγίας 92/49 ΕΟΚ και από τις διατάξεις του άρθρου 30 του Ν.Δ. 400/70. 

γ) Απαγορεύεται η υποτίμηση του ασφάλιστρου και η χρησιμοποίηση της οδικής βοήθειας οχημάτων ως κίνητρο προς αύξηση των εσόδων της ασφαλιστικής επιχείρησης, μέσω άλλων δραστηριοτήτων, των οποίων τα τυχόν κέρδη θα καλύπτουν την διαφορά του χαμηλού ασφάλιστρου στον κλάδο οδικής βοήθειας, ή θα καλύπτουν τις τυχόν ζημίες από τη δραστηριότητα αυτή. 
δ) Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις που ασκούν τον κλάδο 18 Βοήθεια και προσφέρουν οδικη βοηθεια  τιμες οχημάτων, υποχρεούνται να υπολογίζουν και να αναφέρουν στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο, χωριστά, το ύψος του ασφαλίστρου που αναλογεί αποκλειστικά στην παροχή της οδικής βοήθειας οχημάτων . 

2. Απαγορεύεται η δωρεάν προσφορά οδικής βοήθειας οχημάτων από οποιασδήποτε μορφής και είδους ελληνική επιχείρηση, καθώς και η διαφήμιση αυτής της προσφοράς με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο. 

3. Για την εξασφάλιση των όρων του παρόντος άρθρου αρμόδια να αποφασίσει είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού.