Τι κάνω και τι δεν κάνω στην μόνωση ταράτσας

Ιδού μερικές ιδέες για μονωση ταρατσας με κριτήριο το χαμηλό κόστος και τη μέγιστη δυνατή οικονομία. Σκεφθείτε το ενδεχόμενο να την κάνετε μόνοι σας. Υλικά σαν το Etansol είναι σχετικά εύκολο να εφαρμοσθούν από τον καθένα. Η φιλοσοφία είναι να γίνει μια συνεχής, χωρίς αρμούς ελαστική μεμβράνη με ένα μίνιμουμ πάχος. Η μεμβράνη αυτή προστατεύει στεγανά την ταράτσα σας. Τοπικά ή και σε όλη την επιφάνεια το στεγανοποιητικό υλικό ενισχύεται με οπλισμούς – υφάσματα όπως το Αρματούρ. Έτσι δεν υπάρχει περίπτωση να ξανανοίξει πάνω από ρωγμές έως και 2 χιλιοστά.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εξαιρετικά ασφαλτόπανα σε πολύ προνομιακές τιμές (κρίσης ένεκα). Μπορείτε να παζαρέψετε ένα καλό ασφαλτόπανο και να βρείτε κι ένα συνεργείο μόνοι σας. Η πιο σίγουρη περίπτωση είναι βέβαια να δώσετε «πακέτο» τη στεγανοποίηση της ταράτσας σας σε μια αξιόπιστη εταιρεία, αλλά αυτό θα κοστίσει κάτι παραπάνω.

Αν δεν πιάνουν τα χέρια σας, εγκαταλείψτε την ιδέα της εκ των ενόντων επέμβασης. Μην αναθέσετε τη δουλειά σ’ ένα τυχαίο συνεργείο με μοναδικό κριτήριο το χαμηλότερο κόστος. Γενικά αυτό είναι ένα κριτήριο που θα πρέπει να το αποφεύγετε σε όλες τις συναλλαγές σας. Το σύγχρονο κριτήριο είναι ο μέγιστος δυνατός λόγος ποιότητα/κόστος.

Μπορείτε να βρείτε καλά ασφαλτόπανα ακόμη και 3,00 €/m2, ενώ τα πιο ακριβά συνήθως δεν ξεπερνούν τα 6,00 €/m2 (του ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένου). Οικονομικές τέντες τιμές μπορείτε να βρείτε εύκολα στην αγορά. Τα συνεργεία τώρα κοστίζουν από 3,00 – 5,00 €/m2 ανάλογα με την έκταση της ταράτσας, το πόσο εύκολη είναι και βέβαια με την εποχή που γίνεται η επέμβαση. Μπορείτε με την προσωπική σας εργασία να δημιουργήσετε μια αρκετά μεγάλη προστιθέμενη αξία.

Αγοράστε θερμομονωτικά πλακάκια και τοποθετήστε τα μόνοι σας με τις οδηγίες του προμηθευτή σας. Η τιμή που δίνουμε στην αγορά είναι γύρω στα 17,00 €/m2 + 23% ΦΠΑ. Το μεγάλο πλεονέκτημα που έχουν τα θερμομονωτικά πλακάκια είναι η απλότητά τους: βάζεις ένα πράγμα και ξενοιάζεις! Πιο οικονομική λύση για τη μόνωση της ταράτσας σας είναι να αγοράσετε εξηλασμένη πολυστερίνη και αφού την τοποθετήσετε με τους ελάχιστους δυνατούς αρμούς, να απλώστε επάνω της ένα φθηνό γεωύφασμα των 150gr/m2 και κάποιο βάρος. Το βάρος αυτό –δίκην έρματος - θα μπορούσε να είναι χαλίκι, ταρατσόπλακες κλπ.

Πρακτικές λύσεις για τη μονωση ταρατσας
Για τις ανωτέρω λύσεις προϋποτίθεται η ύπαρξη καλών ρύσεων (κλίσεων). Εάν πρέπει να δοθούν και κλίσεις, τότε μπορείτε εκτός από την ανεστραμμένη μονωση ταρατσας (η θερμομόνωση πάνω από τη στεγανοποίηση) να προχωρήσετε σε συμβατική: θερμομόνωση – κλίσεις – στεγανοποίηση. Στη συμβατική μόνωση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαν θερμομονωτικά υλικά τα πάντα, ενώ στην ανεστραμμένη μόνωση η λύση της εξηλασμένης πολυστερίνης είναι μονοσήμαντη.

Μην εφαρμόζετε αφρό πολυουρεθάνης με εκτόξευση. Ανήκει στο παρελθόν σαν λύση. Ή, αν εφαρμόσετε πολυουρεθάνη, προσέξτε ώστε να βρείτε ένα έμπειρο συνεργείο τοποθέτησης. Και βέβαια δεν πρέπει να παραλείψετε μια πολύ καλή στεγανοποίηση, γιατί ο αφρός πολυουρεθάνης δεν είναι αδιαπέραστος από την υγρασία και σε περίπτωση που τραβήξει μέσα στη μάζα του νερό, είναι εξαιρετικά δύσκολο να στεγνώσει. Βάλτε λίγο προσωπική εργασία. Η θερμομόνωση δεν χρειάζεται ιδιαίτερες δεξιότητες. Κάντε έρευνα αγοράς για χαμηλές τεντες τιμες. Θα δικαιωθείτε στο τέλος. Ψάξτε για τις καλύτερες τιμές με προσοχή. Υπάρχουν αισθητές διαφορές από έμπορο σε έμπορο.