Φαρμακείο. Από τον σχεδιασμό έως τον εξοπλισμό του

Το φαρμακείο είναι πάντα ένα ιδιαίτερο κατάστημα. Πολλοί το έχουν στο μυαλό τους ότι όλα τα φαρμακεία έχουν την ίδια διακόσμηση, την ίδια αισθητική, ακόμα και την ίδια μυρωδιά. Είναι ένα κατάστημα που συνήθως δεν επισκέπτεται κάποιος για καλό. Αν θέλεις να πάρεις φάρμακα, προφανώς δεν είσαι πολύ καλά. Με αυτό υπόψη, θα πρέπει ο φαρμακοποιός να παρέχει στον επισκέπτη/πελάτη του μία αίσθηση καθαριότητας και «πολυτέλειας». Να μην μπαίνει δηλαδή σε ένα μίζερο και βρώμικο κατάστημα, αλλά σε ένα καθαρό και σύγχρονο χώρο. 

Ακολουθούν κάποιες συμβουλές για την ανακαίνιση του φαρμακείου σας που θα σας βοηθήσουν να πάρετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από τον χώρο σας, χωρίς να ξοδέψετε υπέρογκα ποσά.

Σχεδιασμός φαρμακείου
Ο προγραμματισμός είναι πάντα το πρώτο βήμα για την ανακαίνιση φαρμακείου. Είναι αναγκαίο να μειώσετε το άγχος και το στρες που προκαλεί μία τέτοια διαδικασία. Φτιάξτε ένα πλάνο με τις εργασίες που πρέπει να γίνουν. Δίπλα σε κάθε εργασία, βάλτε μία ημερομηνία. Μία ημερομηνία που δείχνει το deadline της συγκεκριμένης εργασίας. Για κάθε μία από αυτές τις υπό-εργασίες σημειώστε το τι πρέπει να γίνει για να ολοκληρωθεί, και ποιος πρέπει να το αναλάβει (εσείς ή η εταιρία ανακαινίσεων που προσλάβατε). Μόλις ολοκληρωθεί μία εργασία, σημειώστε και προχωρήστε παρακάτω. 

Μελέτη φαρμακείου
Η μελέτη έχει να κάνει κυρίως με την εταιρία που έχει αναλάβει την ανακαίνιση του φαρμακείου σας. Οι περισσότερες, και πιο σύγχρονες, επιχειρήσεις διαθέτουν προγράμματα 3D απεικόνισης. Πριν από αυτό όμως, καλέστε τους να δουν τον χώρο. Είναι πολύ σημαντική η γνώμη κάποιου αρχιτέκτονα μηχανικού ώστε να εκμεταλλευτείτε στο μέγιστο τον χώρο που διαθέτετε. Αφού ανταλλάξετε απόψεις, και καταλήξετε σε μία μορφή, οι ειδικοί θα απεικονίσουν το κατάστημά σας στον υπολογιστή όπου θα μπορείτε να κάνετε επιπλέον αλλαγές αν το κρίνετε απαραίτητο. 

Φυσικά δεν εννοούμε να κάνετε όλη την ανακαίνιση μόνοι. Αλλά αν περνάει κάτι από το χέρι σας ή αν έχετε κάποιο φίλο που μπορεί να κάνει κάποιες δουλειές, γιατί να μην το κάνετε; Μπορεί για παράδειγμα να χρειαστεί να γκρεμίσετε κάτι. Εκτός των άλλων είναι και ένας είδος εκτόνωσης, αν έχετε την ανάγκη. Πάρτε λοιπόν ένα σφυρί και ξεκινήστε να σπάτε. Μπορεί επίσης να έχετε την ικανότητα να εγκαταστήσετε κάποια πράγματα. Μην διστάζετε. Εκτός από την εξοικονόμηση των χρημάτων, θα έχετε και ένα δημιουργικό απόγευμα. 

Εξοπλισμός φαρμακείου
Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι ενός φαρμακείου είναι ο εξοπλισμος φαρμακειου. Αν και μεγάλο μέρος αυτής της δουλειάς γίνεται στην μελέτη – που αναφέραμε πιο επάνω -, η διαρρύθμιση ίσως χρειάζεται διορθώσεις τις τελευταίας στιγμής. Φροντίστε ώστε τα προϊόντα να είναι ευδιάκριτα και εύκολα προσβάσιμα. Μην επιλέξετε πολύπλοκα ράφια ή ράφια με ιδιαίτερο design. Σας ενδιαφέρει περισσότερο να τονίζετε τα προϊόντα σας. 

Φωτισμός φαρμακείου
Ο φωτισμός επίσης είναι σημαντικός. Αν είναι δυνατόν, βάλτε μεγάλη τζαμαρία στο μπροστά μέρος του καταστήματος και φροντίστε ώστε να παρέχετε φυσικό φωτισμό στο κατάστημά σας. Όμως αυτό δεν είναι πάντα αρκετό. Όσον αφορά τον φωτισμό, μην τσιγκουνεύεστε. Φωτίστε τον χώρο και τα προϊόντα σας όσο το δυνατό καλύτερα. Λίγο πριν είχαμε πει ότι το φαρμακείο είναι ένας χώρος που επισκέπτεται κάποιος που δεν είναι καλά (συνήθως). Φροντίστε να αισθάνεται καλά μέσα στο μαγαζί σας. 

Τελικά, η διαδικασία μιας ανακαίνισης είναι πάντα αγχωτική. Αυτό δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Αλλά κάνοντας έναν σωστό προγραμματισμό και επιλέγοντας του κατάλληλους συνεργάτες και τον σωστό εξοπλισμο φαρμακειου το σίγουρο είναι ότι θα φέρετε σε πέρας αυτήν την διαδικασία και θα απολαύσετε –εσείς και οι πελάτες σας- το νέο σας φαρμακείο.