Πως να φτιάξω τον οικογενειακό προϋπολογισμό μου

Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό ακούγοντας την φράση “οικογενειακός προϋπολογισμός”, είναι η σωστή οργάνωση των οικονομικών μας με σκοπό τον περιορισμό των εξόδων και την αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών, όπως τα χρέη. Στην πραγματικότητα όμως ο προϋπολογισμός, μας βοηθάει στην καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων χρημάτων και τον καταμερισμό τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να καλύψουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις ανάγκες μας. Να ξοδεύουμε τα χρήματά μας αποτελεσματικά και να μην ψάχνουμε για δανεικά στις 20 κάθε μήνα. 
Τί περιλαμβάνει ένας οικογενειακός προϋπολογισμός 
Ο προϋπολογισμός γίνεται για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που συνήθως είναι το 1 έτος, αλλά μπορεί να είναι και μηνιαίος. Θα πρέπει να συμπεριλάβουμε όλα τα πιθανά έσοδα και έξοδά μας. Στα έσοδα μπορεί να περιλαμβάνονται: 
  • Μισθοί 
  • Συντάξεις 
  • Επιδόματα 
  • Τόκοι 
  • Ενοίκια 
  • Μερίσματα 
  • Και όποια άλλη πηγή μπορεί να μας αποφέρει έσοδα τον επόμενο χρόνο. Όλα τα έσοδα υπολογίζονται αφού πρώτα αφαιρέσουμε τους φόρους. 

Από την άλλη πλευρά στα έξοδα μπορεί να περιλαμβάνονται τα εξής: 
  • Έξοδα στέγασης, όπως ενοίκιο σπιτιού, κοινόχρηστα, ΔΕΗ, νερό, έξοδα συντήρησης και αντικατάστασης του εξοπλισμού του. 
  • Έξοδα διατροφής. 
  • Ιατρικά έξοδα. 
  • Μεταφορικά έξοδα , όπως βενζίνη, ασφάλεια αυτοκινήτου, αεροπορικά εισιτήρια και αστικές συγκοινωνίες.
  • Διασκέδαση, όπως εστιατόρια, θεάματα, ταξίδια, διακοπές. 
  • Έξοδα εκπαίδευσης, όπως δίδακτρα και ιδιαίτερα μαθήματα. 
  • Προσωπικά έξοδα όπως η ένδυση και η υπόδηση. 
  • Και χρηματοπιστωτικά έξοδα όπως πιστωτικές κάρτες και αποπληρωμή δανείου. 


Η κατάρτιση του προϋπολογισμού είναι τόσο δύσκολη, όσο φαίνεται. Απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και καλό είναι, να την κάνουμε σε μηνιαία βάση, γιατί αλλιώς θα ξεχάσουμε πολλά πράγματα. Και επειδή είναι απίθανο να ξεχάσουμε έσοδα, το σίγουρο είναι ότι θα ξεχάσουμε έξοδα, που θα μας δυσκολέψουν μετά στην εφαρμογή του. 

Πώς τον παρακολουθούμε και πώς τον εφαρμόζουμε 
Κάνουμε τον προϋπολογισμό μας απλό. Δεν χρειάζεται να περνάμε ατελείωτες ώρες πάνω σε αυτόν. 
Ομαδοποιούμε τα έξοδα σε μεγάλες κατηγορίες για γρήγορη καταχώρηση. 

Τον ελέγχουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα και κάνουμε τις απαραίτητες διορθώσεις. 

Κατηγοριοποιούμε τα έξοδά μας σε μηνιαία, διμηνιαία, τριμηνιαία κ.τ.λ. Θα πρέπει να έχουμε προβλέψει ότι κάποιους μήνες θα έχουμε περισσότερα έξοδα από κάποιους άλλους. 

Φροντίζουμε να τακτοποιούμε έγκαιρα τα πάγια έξοδα μας όπως η εφορία, γιατί η καθυστέρηση πληρωμής τους θα μας επιβαρύνει με επιπλέον έξοδα. 

Συμβουλές για να μην “πέσουμε έξω” 
Ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι ρεαλιστικός και να καταγράφει την πραγματική εικόνα των εσόδων - εξόδων μας και, όχι αυτή που θα θέλαμε να έχει. Αν είναι αρνητικός θα κάνουμε κάποιες διορθώσεις στα έξοδα, ώστε να τα περιορίσουμε. 

Θα παρακολουθούμε την πορεία του σε μηνιαία βάση και θα κάνουμε τις απαραίτητες διορθώσεις, όποτε χρειάζεται. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν μήνες που θα “πέσουμε έξω”. Δεν θα πρέπει να μας απογοητεύσει αυτό. 
Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα έκτακτο ταμείο στο οποίο θα έχουμε πιστωμένο ένα ποσό για δύσκολες ώρες. Αν για κάποιο λόγο χρειαστούμε έξτρα χρήματα να ξοδέψουμε, θα τα αντλήσουμε από εκεί και δεν θα επηρεάσουμε την πορεία του προϋπολογισμού μας. Και όπως είναι γνωστό, οι δύσκολες ώρες και τα έξτρα έξοδα δεν τελειώνουν ποτέ. 

Είτε πρόκειται για τη μείωση των δαπανών μας, είτε για την αύξηση του εισοδήματός μας, η πρόοδος είναι το κίνητρο. Δεν φτιάχνουμε τον προϋπολογισμό για να είμαστε όμηροί του. Τον φτιάχνουμε για να μας διευκολύνει στην οργάνωση των εξόδων μας. Δεν χρειάζεται να στερηθούμε βασικά πράγματα, αρκεί να αναδιοργανώσουμε τα έξοδά μας και να τροποποιήσουμε τις ανάγκες μας, ανάλογα με αυτά.

Πηγή: Fylada